Jump to content

A kötelező rossz: teljesítményértékelés a munkahelyen

2014. 07. 22. 00:00

A legtöbb munkahelyen rendszeres időközönként végeznek teljesítményértékelést. Az értékelés mind az alkalmazottnak, mind a vezetőnek kínos lehet, ám hosszú távon nemcsak a cég, de te is magad is sokat profitálhatsz a tapasztalatokból. Nézd meg, mire kell készülnöd!

A teljesítményértékelés a legtöbb cégvezetőnek is kellemetlen. Az értékeléssel nem a hibáidat szeretné kiemelni, hanem csak még jobb teljesítményre szeretne ösztönözni. Ha ezt észben tartod, könnyebben elhiszed, hogy aki az asztal túloldalán ül, nem az ellenséged, csak a főnököd, akinek nem az a célja, hogy elvegye a kedvedet a munkától, hanem éppen ellenkezőleg: a még hatékonyabb munkavégzésre motiváljon.

A teljesítményértékelések csak akkor hatásosak, ha rendszeres időközönként megismétlik – negyed- félévente, évente – azokat. Az értékelő-fejlesztő beszélgetések során általában a vállalat minden dolgozójával konzultálnak az előre meghatározott módszerek segítségével. A legelterjedtebb az úgynevezett 180 fokos értékelés, amelynek során felülről lefelé, mindenki a közvetlen beosztottjait értékeli. De előfordul a 360 fokos értékelés is, amelyek során nem csak a vezető, hanem a kollégák és a beosztottak is értékelnek.

A jó teljesítményértékelés olyan, amelynek során a beszélgetést vezető objektív szempontok alapján értékeli a beosztottja teljesítményét. Az objektív szempontsorok megvitatása során persze óhatatlanul kerülhetnek a beszélgetésbe személyes megjegyzések is – hiszen emberek vagyunk, akiket bármennyire is igyekszünk, a személyes élmények és érzelmek hatnak ránk és munkánkra is.

A teljesítményértékelések elsődleges célja a Kulcs Teljesítménymutatók (angol kifejezéssel: Key Performance Indicators) meghatározása és az ez alapján való értékelés. A vezetők feladata a teljesítményértékelés során, hogy meghatározzák a számodra azokat a Kulcs Teljesítménymutatókat, amelyek mentén a munkádat végezned kell. Ha meghatározták a számodra, hogy pontosan mit is várnak el tőled a munkád során, csak ezután jöhet a valódi értékelés. A megbeszélés során végigveszitek az előre meghatározott Kulcs Teljesítménymutatókat, és megbeszélitek, hogy az egyes feladatokat hogyan végezted el. Megbeszélitek, hogy melyek azok a feladatok, amelyek az erősségeid, amiben a legnagyobb segítséget jelented a cég számára. Megvitatjátok azt is, hogy mik a gyengeségeid, hogy melyek azok a területek, ahol még fejlődnöd kell. Ehhez jó esetben építő tanácsokat is kapsz, amelyeket megfogadva tovább javíthatod a teljesítményedet a munkahelyeden.

A teljesítményértékelés során újabb célokat és feladatokat is kitűzhettek, amelyek megvalósítását a következő értékelésen beszélitek majd meg.


Fotó: FreeDigitalPhotos