Jump to content

Mennyibe kerül a nyaralás egy 2 gyerekes családnak?

2014. 07. 21. 00:00

Ha nyár, akkor nyaralás – de mégis mennyiért? Utánanéztünk, mennyibe kerül a nyaralás idén egy két gyermekes családnak.

Számos nyaralási lehetőség közül választhatunk akár külföldön, akár belföldön tervezzük eltölteni a szabadidőnket. A felnőttek a belföldi szálláshelyeken éjszakánként 7-9 forint körüli áron alhatnak, ez az ár felmehet 10-13 ezer forintig, ha étkezést is kérünk – legalábbis ha nem a manapság rendkívül népszerű wellness hoteleket választjuk, ott ugyanis ennek kétszeresét-háromszorosát is elkérik egy éjszakára. A gyermekek általában 3-5 éves korig ingyen lakhatnak a szállodákban, a nagyobb gyermekeknek pedig éjszakánként 4-6 ezer forintos áron nyaralhatnak.

Összességében tehát elmondható, hogy egy egyhetes belföldi nyaralás esetén egy család két kisgyermekkel 84-108 ezer forint körüli áron nyaralhat, attól függően, hogy az étkezést kérnek-e a szálláshelyükön. Két nagyobbacska gyermekkel pedig két felnőtt 132-180 ezer forint körüli áron nyaralhat.

Ehhez járulhat még a belépők ára, illetve az étkezés, ha azt magunk szeretnénk megoldani. Az utazás költségei sem elhanyagolhatók. Az utazáshoz vegyünk egy hazánkban átlagosnak tekinthető 300 kilométeres távolságot. Egy kétgyermekes család autóval 20-25 ezer forintot költ az utazásra, ez persze nagyban függ az autó fogyasztásától. Ha vonattal szeretnénk utazni, fejenként 7 ezer forint körüli összeget kell fizetni. Hat éves kor alatt ingyenesen, efelett fél áron utazhatnak a gyerekek. Így összességében 17-19 ezer forint körüli összeget kell a pénztárban hagynunk, ha vonattal szeretnénk eljutni a nyaralás helyszínére. A pontos összeg természetesen függ a megtett távolságtól és a gyermekek életkorától.

Ha külföldre készülünk a családunkkal, nagyon nagy szórások lehetnek a költségekben, távolság és ár tekintetében a csillagos ég a határ. Mi most két, a magyar családok által igen kedvelt úti cél költségeivel számolunk: egy egyhetes nyaralás Olaszországban, illetve Horvátországban.

A közkedvelt olasz tengerparti városban, Bibionéban minimum 150-160 ezer forintot kell fizetni a hat éjszakai szállásért, de a leggyakoribbak a 200-250 ezer forint körüli árak. Ha autóval utazunk, 40-50 ezer forintos kiadással kell számolnunk, ha repülővel, akkor 75-120 ezer forint körül alakul, attól függően, hogy a hajlandóak vagyunk-e a kevésbé frekventált időpontokban utazni. Ha a repülőt választjuk, a transzfert is meg kell oldanunk, amely szintén belekerülhet néhány ezer forintunkba.

A magyarok körében népszerű horvátországi Krk szigeten egy család egy hetes nyaralása 180-220 ezer forint körül alakul, ám ettől magasabb összeget is könnyen otthagyhatunk a szálláshelyen. Ehhez jön még az utazás költsége, amelyet leginkább autóval érdemes megtenni, ebben az esetben is 40 ezer forint körül mozognak a költségek.


Fotó: FreeDigitalPhotos