Jump to content

Egyre több idős ember dolgozik

2014. 07. 18. 00:00

A fiatal munkavállalók számának csökkenése miatt egyre magasabb az európai munkavállalók átlagéletkora. Ez a tendencia az előrejelzések szerint a következő években is folytatódik.

Mivel egyre jobban kitolódik a nyugdíjba lépés időpontja, a munkáltatóknak az idősebb munkavállalókra is nagymértékben támaszkodniuk kell, ez pedig pozitívan hathat az idősebb korosztály munkával kapcsolatos megítélésére.

Az Európai Unió tagállamaiban 2000-ben az 55 és 64 közötti lakosság közel 37 százaléka dolgozott, míg 2009-ben már 46 százaléka. Ezzel párhuzamosan a nyugdíjba vonulás átlagos életkora is folyamatosan emelkedett az unióban: a 2001-es 59,9 évről 2007-ben 61,2 évre nőtt.

Az EU munkavállalókat érintő célkitűzései az Európa 2020 stratégiában szerepelnek: cél, hogy a foglalkoztatottság elérje a 75 százalékot a 20 és 64 év közötti munkavállalók körében. Ez annyit tesz, hogy az európai polgároknak tovább kell dolgozniuk.

Annak érdekében, hogy ez megvalósuljon, a tagállamok vezetésének törekedniük kell arra, hogy segítsenek megelőzni a munkahelyi baleseteket és a foglalkozással összefüggő tüneteket és betegségeket. Azon munkavállalók esetében pedig, akik már egészségügyi problémákkal vagy valamilyen krónikus betegséggel küzdenek, a munkában maradás kulcsa a munka hozzáigazítása az egészségügyi állapothoz és képességeikhez. Míg a munkából hosszú ideig kimaradó dolgozókkal kapcsolatban a rehabilitáció és a visszailleszkedés elősegítésére van szükség.

Az idősödéshez való hozzáállásnak szintén változnia kell az unió polgárai körében. Az Eurobarométer eredményeiből kiderül, hogy a munkahelyi diszkrimináció egyik leggyakoribb formája az életkor szerinti megkülönböztetés. Húszból egy ember (6%) személyesen is megtapasztalja az életkor szerinti megkülönböztetést a munkahelyen, továbbá hétből egy (15%) szemtanúja ilyen eseteknek. Tízből hét állampolgár úgy gondolja, hogy a munkaerőpiac elhagyásának egyik fontos oka, hogy a munkáltatók nem vélekednek pozitívan az idősödő munkavállalókról.

Ennek oka az az általános vélekedés, hogy a korral járó egészségügyi problémák hatására gyengébb teljesítményre és csökkenő termelékenységre képesek az idősödő munkavállalók. Az igazság azonban az, hogy a munkahelyi tapasztalatnak és szakértelemnek, az alkalmazkodóképességnek és a kompenzációs stratégiáknak köszönhetően ez koránt sem igaz minden idősebb munkavállalóra. A fiatalabb munkavállalókkal összehasonlítva nincs egyértelmű bizonyíték az idősebb munkavállalók alacsonyabb termelékenységére.

Fotó: FreeDigitalPhotos