Jump to content

Olcsóbbak lettek a roaming-díjak

2014. 07. 11. 00:00

Több mint 20 százalékkal csökken az Európai Unión belüli, roaminghívások díja júliustól. Az mobiltelefonos internetezés és adatletöltés díja pedig 56 százalékkal csökken, ha külföldön használjuk azt az EU-n belül.

Ha az Európai Unió bármely országából Magyarországon kapunk telefonhívást, az percenként 75 forintba kerül júliustól. Ha pedig fordítva, hazánkból indítunk hívást az EU bármelyik tagállamába, azt 20 forintos percenkénti áron tehetjük.

A roaming díjak hét évvel ezelőtt 80 százalékkal voltak magasabbak, mint ma, ám akkor törvényi eszközökkel elkezdték csökkenteni az EU-n belül a mobiltarifákat. Az árak azóta folyamatosan csökkennek, idén nyáron például a hívások percdíja 25 százalékkal, míg az internetezés 55 százalékkal csökkent.

A mobilnet roamingdíja júliustól 71 forint körül alakul megabájtonként az EU-s országokban. Érdemes azzal tisztában lenni, hogy az internethasználatot kilobájtonként számolják el. Ha egyszer-egyszer megnézzük a beérkezett email-jeinket és egy-két térképet, vagyis óvatosan használjuk az okostelefonunkon az interneten, nem ér meglepetés a nyaralás utáni első számla megérkezésekor. Jó, ha tudod, hogy ha az adatroaming eléri a 16 ezer forint körüli árat, a szolgáltatást letiltják, előtte, 14 ezer forint táján pedig figyelmeztető sms-t kapunk. Ez azt jelenti, hogy bármi történjen is a telefonunkkal – benyomva marad, gyerekek kezébe kerül – 16 ezer forintnál magasabb díjat elvileg nem kell fizetnünk az internethasználatért külföldön. Ha mégis aggódnánk, hogy túl magas lenne a számla, kérhetjük a mobilszolgáltatónktól, hogy limitálja a kiadásokat.

Ha még így is magasnak találnánk az internethasználat költségeit, segítségül hívhatjuk a jól bevált módszert, az ingyenes wifik használatát. A legtöbb reptéren, kávézóban, étteremben és hotelben már biztosítanak ingyenes wifi-használatot a vendégek számára, a használathoz szükséges jelszót az alkalmazottaktól érdemes megkérdezni.

A roamingdíjak csökkenése azonban csak az Európai Unió országaira vonatkozik, azon kívül továbbra is igen magas díjakat kell fizetni. Jelenleg Törökországból 400, Marokkóból 770, Thaiföldről 700, a Maldív-szigetekről 1140 forint körüli áron telefonálhatunk percenként.

Fotó: FreeDigitalPhotos