Jump to content

Miből tudhatod, hogy csak a munkának élsz?

2014. 07. 03. 00:00

Megtalálni az egyensúlyt a karrier és a magánélet között az egyik legnehezebb feladat. Egyrészt számos igen komoly elvárásnak kell megfelelnünk a munka világában, másrészt szeretnénk boldog életet élni a magánéletünkben is. Túl könnyű elbillenni az egyik vagy a másik oldal irányába, ennek jeleit szedtük össze.

Ne légy mártír!
Természetesen igen fontos és előnyös tulajdonság, ha szorgalmas és lelkiismeretes vagy, de figyelj arra, hogy ezt ne vidd túlzásba! Jó, ha az elvártnál korábban a munkahelyedre érsz, így nem kell egész úton azon aggódnod, elkésel-e, de nem jó jel, ha évek óta mindig te érsz be először a munkahelyedre. Az is jó érzés, ha úgy hagyhatod ott nap végén az íróasztalodat, hogy tudod, nem maradtál el a munkáddal, de ne legyél mindig te az utolsó, aki hazamegy! Tanuld meg jobban beosztani az idődet, és tanulj meg néha nemet mondani a munkára, hogy a szeretteiddel többet lehess!

Csak a munkáról tudsz beszélni
Jó, ha fontosnak tartod a munkádat, de vigyázz, nehogy úgy járj, hogy már semmi másról nem tudsz beszélni. Nem tesz jót sem a saját lelki világodnak, sem a társas kapcsolataidnak, ha kizárólag a munka jár a fejedben. Ha nem vagy az irodában, kapcsold ki az agyad, és élvezd, hogy emberek között vagy! Beszélgess könnyeden, hallgasd meg a szeretteidet, vagy menj el szórakozni, sportolni velük!

Ne dolgozz otthonról esténként és hétvégén!
Hazamész, és az az első dolgod, hogy bekapcsolod a számítógépet? A hétvégéd is a munkával telik? Persze kivételek bármikor adódhatnak, de rendszeresen – pláne megszokásból – ne dolgozz munka után otthonról! Hagyd a munkádat az irodában, és azon kívül éld a saját életedet, találkozz a barátaiddal, mozdulj ki otthonról, legyél a családoddal! Senki sem várhatja el, hogy a nap huszonnégy órájában a rendelkezésére állj.

Vedd ki a szabadságodat és élvezd!
Csak év végén veszed ki a szabadságaidat, és akkor is csak azért, mert muszáj? Amiatt aggódsz, hogy nélküled nem fogják tudni megoldani a dolgokat az irodában? Ez legyen a munkatársak és a vezetőség problémája. Biztosan te is helyettesítettél már mást a szabadsága alatt, hidd el, ugyanígy megoldják ezt mások is, ha te vagy szabadságon.
A nyár ne csak a munkáról, hanem a pihenésről is szóljon! Találjátok ki, hogy mikor utaztok el a barátaiddal, szerelmeddel, vagy családoddal nyaralni, és azt jelezd időben a feletteseidnek. Ne aggódj, a cég túléli valahogy, ha szabadságon vagy, és a feladataid is megvárnak, amíg visszatérsz. Amit tudsz, végezz el előre, a többit pedig majd pótolod, ha újra dolgozol. Egy-két hét pihenés neked és a szeretteidnek is jár, ne sajnáld rá az idődet!

Fotó: FreeDigitalPhotos