Jump to content

Szabadságra mennél? Nem csak tőled függ!

2014. 07. 01. 00:00

Mikor mész szabadságra? – hangzik el gyakran az irodában a kérdés a nyári időszakban. A helyzet azonban az, hogy főként nem rajtunk, hanem a munkaadón múlik, hogy mikor adja ki a szabadságokat.

Persze ha nem történik semmi rendkívüli, akkor semmi oka nincs arra a munkaadónak, hogy ne az általad kért időpontban engedjen el szabadságra. Azt azonban meghatározhatja előre, hogy mely időszakokban nem mehetnek szabadságra az alkalmazottjai, vagy hogy egyszerre hányan lehetnek távol egy adott időpontban.

A szabadságok kiadásának is vannak azonban törvényben meghatározott feltételei. A munkaadónak még a szabadság kiadása előtt meg kell hallgatnia a beosztottját, és egyeztetnie kell ezzel kapcsolatban vele. A törvény szerint évente legalább 7 nap szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben köteles kiadni a munkaadó. Ennek azonban feltétele, hogy legalább a szabadság előtt 15 nappal jeleznie kell azt munkaadója felé. Még jobb, ha mindezt írásban, dátummal együtt teszik.

A szabadságot a törvény szerint évente legalább egy alkalommal úgy kell kiadni, hogy az egybefüggően minimum 15 napot lefedjen. Ez idő alatt nemcsak a munkavégzés alól, de rendelkezésre állási kötelezettség alól is mentesülünk. A munkaadó által meghatározott szabadság esetében is legalább 15 nappal korábban értesítenie kell a munkavállalót.

Az alapszabály az, hogy a szabadságot az adott évben kell kiadni, kivéve, ha a munkaviszony október 1-jén vagy azután kezdődött, mert akkor a szabadság a következő év március 31-égi kiadható. Másik kivétel, ha a szabadságot még az idei év végén megkezdjük, és az átnyúlik a következő év elejére, feltéve, ha ez nem haladja meg az 5 munkanapot.

A törvény lehetőséget biztosít arra is, hogy kivételesen fontos gazdasági érdekéből, vagy működését érintő súlyos okból és kollektív szerződés felhatalmazása alapján a munkaadó a szabadság egynegyedét a követő év március 31-ig is kiadhatja.

Fontos szabály még, hogy nem adható ki szabadság abban az esetben, ha a munkavállaló a felmondási idejének azt a részét tölti, amelynek során a munkáltatója a munkavégzési kötelezettség alól felmentette. Ezeket a napokat pénzben kell megváltani.


Fotó: FreeDigitalPhotos