Jump to content

Mit taníts és mit ne a gyermekednek a pénzről?

2014. 05. 16. 00:00

Szülőként igyekszünk mindent megtenni gyermekünk jólétéért, kényelméért és biztos jövőjéért. A gond csak az, hogy ha burokban neveljük a gyermekünket, nem tanulja meg felnőtt korára, hogyan bánjon a pénzzel. Néhány egyszerű módszer alkalmazásával és néhány hiba elkerülésével megtaníthatjuk gyermekünknek, miként váljon a pénzügyek terén tudatos felnőtté.

Tedd: Mutass jó példát!

Az egyik legnehezebb és egyben elengedhetetlenül fontos feladat: mutass jó példát a gyermekednek! Bizonyosodj meg arról, hogy jó a hozzáállásod a pénzügyekhez, és jó dolgokat tanítasz a gyermekednek! Beszélgess a kérdésről a pároddal, a szüleiddel, a barátaiddal vagy egy független pénzügyi szakértővel!

Ne tedd: Ne mondd azt, hogy nincs pénzetek valamire!

Ne mondd azt a gyermekednek, hogy valamit nem engedhettek meg magatoknak! Ez ugyanis könnyen azt a benyomást keltheti a gyerekben, hogy pénzügyi nehézségekkel küzd a családja. Jobb, ha inkább azt mondod, hogy „most inkább másra szeretnénk költeni a pénzünket."

Tedd: Vond be a gyermekedet a bevásárlásba!

Vidd magaddal a gyermekedet a bevásárlásokra, és kérd meg, hogy hozza ő a bevásárló listát! Ezen alkalmakkor lehetőséged van arra, hogy beszélgess vele a pénzről, a megtakarításokról, a spórolásról, és a termékek kiválasztásának szempontjairól.

Ne tedd: Ne vidd a gyermekedet szórakozásból vásárolni!

Ne vidd a gyermekedet vásárolni kizárólag szórakozásból. Így könnyen hozzászokhat, és később azt hiheti, hogy csak akkor érezheti jól magát, ha vásárol.

Tedd: vidd magaddal a gyermekedet a bankba!

Mutasd meg a gyermekednek, hogy hogyan működik egy igazi bank, és válaszolj a felmerülő kérdéseire! Csak így tudhatja meg, hogy hol őrzik a családja megtakarításait, és azt, hogy hogyan lehet betenni és kivenni pénzt.

Ne tedd: ne használj hitelkártyát a gyermeked közelében!

Ne használj hitelkártyát a gyermeked közelében. Így könnyen azt hiheti, hogy a pénz csak úgy terem, nem kell érte megdolgozni, egy különleges kártya segítségével bármit megkaphat.


Fotó: FreeDigitalPhotos