Jump to content

MV: 250 milliárd kkv-k támogatására

2014. 05. 15. 00:00

Több mint 250 milliárd forintnyi uniós és piaci támogatást juttatott el mintegy 18 ezer magyar, mikro-, kis- és középvállalkozásnak április végéig az MV-Magyar Vállalkozásfejlesztési Zrt. a cég közleménye szerint.

Garamvölgyi Balázs, a cég vezérigazgatója a közleményben a visszatérítendő források végső kedvezményezettekhez juttatása terén Magyarországot a legsikeresebb államnak nevezte az Európai Unión belül. Az Unió által finanszírozott Jeremie vállalkozásfejlesztési program magyarországi indulása óta dinamikusan nőtt a résztvevő kkv-k száma, 2014. április 30-ig mintegy 17 338 mikro- kis- és középvállalkozás részesült a támogatásban - olvasható a tájékoztatásban.

A források elosztását az MV Zrt.-vel szerződött pénzügyi közvetítők végzik, melyek száma mára elérte a 155 -t. A közvetítők lehetnek kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek, MNB engedéllyel rendelkező pénzügyi vállalkozások és vállalkozásfejlesztési alapítványok is - áll a közleményben. A közleményben felidézik, hogy az Európai Unió Tanácsa a 2007-2013-as időszakban a Bizottság kezdeményezésére lehetővé tette, hogy a strukturális alapok egy részét a tagországok pénzügyi programokra fordítsák: ezek egyik formája a Jeremie vállalkozásfejlesztési program.

Az MV Zrt. feladata, hogy visszatérítendő uniós forrásokat közvetítsen a magyar mikro- kis- és középvállalkozásoknak. A támogatás célja a kkv-k számára nyújtott hitelállomány növelése, hitelfelvételi lehetőségeiknek javítása és a kkv-kba befektetett kockázati tőke volumenének növelése. Az MV Zrt. ezen kívül 2014. január 1-vel 100 százalékos viszontgaranciát is biztosít a Garantiqua-Hitelgarancia Zrt. által vállalt garanciák mögé a pénzügyi közvetítők számára - olvasható a közleményben. Az MV Zrt.-t, mint a Jeremie program magyarországi forráskezelőjét az MFB Magyar Fejlesztési Bank alapította 2 milliárdos saját tőkével.

Forrás: MTI

Fotó: Free Digital Photos