Jump to content

Kilőtt a magyar gazdaság

2014. 05. 15. 00:00

Felülmúlta az elemzői várakozásokat a magyar gazdaság idei első negyedéves bővülése. A Központi Statisztikai Hivatal megjelent gyorsbecslése szerint ugyanis az első három hónapban 3,5 százalékkal nőtt a magyar GDP az egy évvel korábbi értékhez viszonyítva. Főleg az ipar és az építőipar pörgette a gazdaságot.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 3,5 százalékkal nőtt az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közölt első gyorsbecslése szerint.

A növekedés a KSH értékelése szerint elsősorban az ipar és az építőipar bővülésének köszönhető. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 3,2 százalékkal nőtt a GDP január-márciusban 2013 első negyedévéhez képest, míg az előző negyedévhez képest 1,1 százalékkal emelkedett.

Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy legutóbb 2006 negyedik negyedévében volt hasonló mértékű éves GDP-emelkedés.

Az idei első negyedéves, meglepően magas, 3,5 százalékos GDP-növekedés tükrében 2014-ben 2,5-3 százalékkal is bővülhet a magyar gazdaság - vélekedik az Erste és a Buda-Cash elemzője. Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemeli: erős negyedévet zárt a magyar gazdaság, a 3,5 százalékos éves GDP-növekedés jelentősen meghaladja a 2,3 százalékos várakozásukat és a piaci előrejelzéseket is.

Az Erste a jelenlegi előrejelzését - amely szerint az idén egész évre 2,3 százalékos gazdasági növekedést vár - a friss számok tükrében jó pár tizeddel felfelé módosítja: 2,5-3 százalék közötti GDP-bővülést vár 2014-ben - írta az elemző.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője kifejtette: az elmúlt hónapok kedvező adatai alapján valószínűsíthető, hogy az építőipar és az ipar mellett a beruházások felfutása is segítette a gazdaságot, illetve számos jel utal a lakossági fogyasztás élénkülésére is.

Ő is úgy vélte, hogy a kedvező első negyedéves számok hatására az idei év egészére vonatkozó GDP-várakozások javulhatnak, a jelenlegi 2 százalék körüli értékéről 2,5 százalék közelébe vagy akár e fölé is emelkedhetnek az előrejelzések.


Fotó: FreeDigitalPhotos