Jump to content

Elfordult a lakosság a bankbetéttől

2014. 05. 15. 00:00

Mindössze 173 milliárd forinttal volt már csak több pénze bankbetétben a lakosságnak március végén, mint értékpapírokban. Azóta ez a különbség is eltűnhetett, a betétekkel ellentétben befektetési alapok és az állampapír ugyanis továbbra is vonzó befektetésnek számít.

Hatalmas átrendeződésen mennek át a lakossági megtakarítások. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint március végén 6575,2 milliárd forintnyi értékpapírt tartottak a háztartások, miközben ugyanekkor 6748,2 milliárd forintjuk volt bankbetétekben - számolt be a Világgazdaság. A lakosság az idén az első negyedévben több mint 200 milliárd forintot vont ki bankbetétekből, miközben az értékpapírpiacra csaknem 400 milliárd forintnyi friss megtakarítást vitt be.

Az értékpapírpiac az alacsony betéti kamatok miatt vonzza a befektetőket. A háztartások már 2012-ben elkezdtek érdeklődni az alternatív megtakarítások iránt, de igazán intenzíven 2013 eleje óta csoportosítják át a megtakarításaikat értékpapírokba, azóta szinte minden hónapban kifelé áramlott a pénz a betétekből, miközben az értékpapírpiac minden egyes hónapban friss pénzeket vonzott. Ennek egyik eredménye lett, hogy tavaly júniusra az értékpapírok volumene első ízben meghaladta az lekötött betétekét.

Ha a trendek hasonlóan folytatódtak áprilisban is, mint az év eddigi részében, mostanra akár a teljes (lekötött és nem lekötött) betétállományt is meghaladhatta az értékpapírszámlákon tartott megtakarítás. Erre az előzetes adatok alapján jó esély van, hiszen a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tájékoztatása szerint a negyedik hónapban is érkezett mintegy 64 milliárd forintnyi friss megtakarítás az alapokba, ennek nagy része pedig lakossági pénz lehet.

Március végén egyébként a háztartásoknak 3443,7 milliárd forintnyi megtakarításuk volt befektetési alapokban, a teljes befektetésialap-állomány ekkor meghaladta az 5 ezer milliárd forintot a jegybank adatai szerint.
Összességében pozitív lehet április eleje óta a lakossági állampapír-piacon is az értékesítési egyenleg, bár a negyedik havi eredményekről az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) még nem közölt hivatalos adatot. A központ honlapján lévő adatokból viszont kiszámolható, hogy lakosság kedvenc állampapírjából, a Kamatozó Kincstárjegyből (KKJ) április elejétől a múlt hét végéig hat lejárat volt összesen 109 milliárd forint értékben, az ez idő alatt értékesített KKJ volumene pedig a tőzsdei tájékoztatók szerint 150 milliárd forint volt.


Fotó: FreeDigitalPhotos