Jump to content

Közeleg az adóbevallás határideje

2014. 05. 13. 00:00

Már csak néhány nap van hátra: május 20-áig kell beadni a személyijövedelemadó-bevallást. Mire érdemes odafigyelni az szja-bevallás készítésénél?

Az szja-bevallás legegyszerűbb formája a söralátét bevallás. Ezt az egyoldalas - 1353 ADÓNYILATKOZAT jelű - adónyilatkozatot akkor választhatjuk, ha a levont adók, adóelőleg, és a ténylegesen fizetendő adó között kevesebb mint ezer forint az eltérés. Ebben a személyes adatokon túl mindössze három sort kell kitölteni. Itt csak az adóköteles jövedelem együttes összegét, a jövedelmet terhelő jövedelemadó (16 százalék) összegét, valamint a munkáltató/kifizető által levont személyi jövedelemadó, adóelőleg összegét kell feltüntetni. Ezeket a munkáltatótól kapott igazolásban szereplő számokat kell átmásolni a nyomtatvány megfelelő mezőibe. Ezen adatokat viszont mindenképpen fel kell tüntetnünk.

Vannak visszatérő hibák az adónyilatkozatokban, amelyekre érdemes alaposan odafigyelni és elkerülni. Például sokan elfelejtjük aláírni a postai úton beküldött bevallásokat, és a részletezőlapok számát sem tüntetjük fel. Gyakran hiányosan töltjük ki az eltartottak adatait a családi adóalap kedvezménynél, és az adóelőleg összegét is sokan elfelejtik feltüntetni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy amennyiben a jövedelmet terhelő szja-kötelezettség és a munkáltató által ténylegesen levont szja között 1000 forintnál nagyobb az eltér, akkor nem nyújthatunk be adónyilatkozat, hanem hagyományos, nem egyszerűsített adóbevallást kell beküldened a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). Adónyilatkozatot abban az esetben nem kell benyújtanod, ha az adóévben egyáltalán nem, vagy kizárólag adómentes jogcímen szereztél bevételt, illetve kizárólag olyan jövedelmed volt, amelyet nem kell bevallani.

Az adóbevallásokat május 20-án éjfélig kell postára adni, vagy az ügyfélkapun keresztül elküldeni az adóhatóságnak. A késést több százezres bírsággal sújthatja a NAV. Eddig a határidőig lehet rendelkezni az adó 1+1 százalékáról is.


Fotó: FreeDigitalPhotos