Jump to content

Nem merünk otthon maradni betegen

2014. 03. 06. 00:00

A hazai munkavállalók alig fele szokott betegszabadságot kivenni, és szinte mindenkivel megesett már, hogy betegen kellett dolgoznia – derül ki a Profession.hu legfrissebb felméréséből. A válaszadók 32 százaléka azért nem mer otthon maradni betegen, mert félti a munkahelyét, 26 százaléka pedig azért kénytelen bemenni a munkahelyére betegen is, mert úgy gondolja, hogy nem lenne, aki elvégezze helyette a munkát.

A megkérdezett munkavállalók 57 százaléka soha, 33 százalékuk pedig maximum egy hétre vett ki betegszabadságot – derül ki a Profession.hu kutatásából, amelyben több mint 2400 internetező vett részt.

A felmérés eredményeiből kiderült, hogy minden tizedik válaszadót a táppénz miatti bevétel kiesés kényszeríti, hogy ilyenkor is munkába járjon. A nők gyakrabban dolgoznak betegen (51 százalék), de a férfiak 37 százaléka is vállalja a munkát a betegsége ellenére.

A megkérdezett munkavállalók fele úgy gondolja, hogy a munkáltató fokozottan odafigyel a fertőzéses betegségek megelőzésre télen, mégis csak 15 százalékuk küldi haza a beteg dolgozókat. De összességében a megkérdezett vezetők több mint fele helyteleníti, ha beosztottjai betegen mennek be dolgozni. A dolgozók 43 százaléka sem örül annak, ha kollégáik betegen mennek be dolgozni, és legszívesebben hazaküldenék őket.

Annak ellenére, hogy a döntéshozók nem szeretnék, hogy a beosztottjaik betegen dolgozzanak, a munkavállalók állítása szerint negyedüknél nem megoldható a helyettesítés. Egy betegszabadság miatt a fizikai munkát végzők féltik leginkább (49 százalék) az állásukat, míg a vezetőknél ez az arány csak 9 százalék.

A megkérdezettek másik negyede úgy véli, hogy nincs szüksége betegszabadságra, mert akkor is képes ellátni a munkáját, ha nem teljesen egészséges. A közép- és felsővezetők 16 százaléka akkor sem adná át a feladatait, ha erre lenne lehetősége, mert nem bízik meg másban. A kutatás azt is feltárta, hogy a nők sokkal kevésbé gondolják, hogy lenne helyettesük (31 százalék), mint a férfiak (22 százalék).

Néhány szerencsésebb munkavállaló távmunkában otthonról is tud dolgozni, ezt azonban csak a válaszadók 27 százaléka látja lehetőségnek. A megkérdezettek 77 százaléka ellenben teljes mértékben a munkavégzés helyéhez van kötve. Leginkább a közép- és felsővezetők mobilisak, 50 százalékuk állította, hogy feladatait az irodán kívül is el tudja látni.


Fotó: FreeDigitalPhotos