Jump to content

Hogyan előzzük meg a kiégést?

2014. 03. 05. 00:00

A monotonitás veszélyes lehet: ha évek óta minden hétköznap ugyanazokat a feladatokat végzed, egy idő után elveszítheted a motivációnkat, és a kiégés jeleit tapasztalhatod magadon. Mit tehetsz, hogy megelőzd a kiégést?

1. Válts munkát vagy pozíciót!

Ha többé már nem jelent kihívást a munkád, talán ideje váltani. A legtöbben két-háromévente állást váltanak. A változatosság és az új feladatok segítenek, hogy ne veszítsd el a motivációdat. Légy ambiciózus, keress új feladatokat, tűzz ki új célokat, majd tégy meg mindent azért, hogy ezeket elérd! Ha elégedett vagy a munkahelyeddel, kereshetsz cégen belül új pozíciót, amely új feladatokat tartogathat a számodra. Így nemcsak újra kedved lelheted a munkádban, de az önéletrajzodban is jól mutat majd az új munkakör.

2. Keress új hobbit, mellékállást!

Ha nem teheted meg, hogy fejest ugorj az ismeretlenbe, és új munkát keress, az is elég lehet, ha valami olyan hobbit, mellékállást találsz, amely újra lelkesíthet. Légy kreatív, és nyiss az új dolgok felé! Ha a munkádban nem bontakoztathatod ki a kreatív énedet, tedd meg azt a szabadidőben!

3. Vegyél ki egy hosszabb szabadságot!

A kiégés komoly lelki és egészségügyi problémákat okozhat, éppen ezért nem szabad vele viccelni. Ha úgy érzed, hogy nem bírod tovább, menj el szabadságra! Hidd el, hosszú távon sokkal jobban jársz, ha néhány hétig, hónapig szünetelteted a munkádat, mint ha egyszer csak megbetegszel. Kapd fel a hátizsákodat, és irány nyaralni! Ha új emberekkel és kultúrákkal ismerkedsz meg, szinte elfeledkezel a régi életedről, amikor pedig hazatérsz, feltöltődhetsz az emlékekből.

4. Kérj segítséget!

Nem te vagy az egyetlen, aki a kiégés jeleit tapasztalja magán, éppen ezért ne szégyelld szakember segítségét kérni! Keress fel egy pszichológust, meglátod, sokat segít majd. Tapasztalataival, tanácsaival megelőzheted a későbbi problémákat.

5. Kezdd újra külföldön!

Ha úgy érzed, hogy valami nagyon másra van szükséged, kezdd újra máshol! Keress munkát, vagy jelentkezz önkéntesnek külföldön! Szinte mindenki álmodozik arról, hogy egyszer, majd ha megengedheti magának, álmai országába költözik. Miért várnál? Indulj el most! Ne várj a tökéletes alkalomra, inkább élvezd az önállóságot, a szabadságot! Ha szerencséd van, megtalálod a számításaidat külföldön, de bármikor haza is jöhetsz, amikor úgy érzed.


Fotó: FreeDigitalPhotos