Jump to content

Legfeljebb forintban kell a hitel

2014. 03. 04. 00:00

Alig akad olyan ma, aki hitelt venne föl – derült ki legutóbbi felmérésünkből. Olvasóink kevesebb mint ötöde mindössze az, aki jelenleg is élne a banki kölcsönnel, de legtöbbjük csak abban az esetben, ha azt forint alapon kínálják.

A NarancsJuice legutóbbi szavazásán arra kereste a választ, hogy olvasóink a jelen körülmények között vennének-e fel hitelt valamire. A válaszadók döntő többsége, 83,95 százaléka semmilyen körülmények között nem nyúlna most banki kölcsönhöz, vagyis mindössze 16,05 százalék az, aki még most is belevágna a hitelfölvételbe. Közülük a legtöbben (8,67 százalék) csak forintban lenne hajlandó eladósodni, 2,54 százalék csak ingatlanra igényelne kölcsönt, míg 4,8 százalék ma is gyakorlatilag bármire venne fel hitelt, amire nincs pénze.

Mindez jól tükrözi az országos viszonyokat is, mivel a Magyar Nemzeti Bank múlt heti jelentése szerint januárban a magyar háztartások sokkal többet fordítottak törlesztésre, mint amennyi hitelt felvettek. A háztartások nettó hiteltörlesztése 39 milliárd - ebből forintban 8,9, devizában pedig 30,1 - forint volt, a betéteikből pedig 63,4 milliárdot vontak ki, 28 milliárdot forintban és 35,4 milliárdnak megfelelő összeget devizában.

Mindez annak ellenére történt így, hogy eközben a hitelek kamatai egyre alacsonyabbá váltak. A jegybank minapi közleménye szerint a lakáscélú forinthitelek átlagos hitelköltség mutatója 8,07 százalék volt januárban, decemberhez képest 0,48 százalékponttal csökkent. Egy év alatt 2,49 százalékponttal csökkent a lakáshitelek átlagos kamatlába, 2013 januárjában még átlagosan 10,56 százalékos kamattal lehetett forint lakáshitelt fölvenni.

A szabad felhasználású forint jelzáloghitelek átlagos kamata 10,20 százalék volt januárban, az előző hónaphoz képest 0,16 százalékponttal, egy év alatt pedig 3,60 százalékponttal csökkent.

A forint személyi hitelek átlagos kamatlába decemberhez képest 1,34 százalékponttal csökkent 24,49 százalékra, a tavaly januárinál pedig 3,62 százalékponttal volt alacsonyabb az idén januárban.


Fotó: FreeDigitalPhotos