Jump to content

Nem csak az ingyenes készpénzzel spórolhatsz!

2014. 02. 28. 00:00

Az ingyenes készpénzfelvétel csak egy azon lehetőségek közül, amelyekkel pénzt spórolhatsz pénzügyi téren. Mit tehetsz, ha spórolni szeretnél a banki költségeiden?

Nem csak az ingyenes készpénzfelvétellel spórolhatunk: ha tisztában vagyunk a saját pénzügyi szokásainkkal, megismerjük az egyes bankok ajánlatait, és a két tényezőt egymással összhangba hozzuk, akár többet is megtakaríthatunk, mint az ingyenes készpénzfelvétellel.

Az ingyenes készpénzfelvétel februártól havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forintig jár. Mindez havonta átlagosan 355 forint megtakarítást jelent – a Bankmonitor.hu számításai szerint. Adataik szerint a havi átlagos készpénzfelvétel összege tavaly 50 ezer forint volt Magyarországon, vagyis átlagosan havonta ennyit vettünk le a bankkártyánkról. Számításaik szerint a havi 50 ezer forint után 355 forintot vontak le a bankok a készpénzfelvétel után – ennyi marad ezentúl havonta a kártyánkon.

Az igazsághoz az is hozzátartozik persze, hogy az ingyenessé váló készpénzfelvételnek köszönhetően a következő hónapokban valószínűleg változni fognak a pénzügyi szokásaink is: a törvényi rendelkezésnek köszönhetően várhatóan nagyobb összeget fogunk levenni a bankszámlánkról, mint eddig.

Nézzük a másik lehetőséget: ha az igényeinkhez és a pénzügyi szokásainkhoz leginkább illő banki ajánlatot választjuk, ennél többet is spórolhatunk havonta. A Bankmonitor.hu abból indult ki számításai során, hogy a Magyarországon jelen lévő 15 legnagyobb bank legjobb számlacsomagjai közül rendelkezünk az egyikkel. Számításaik szerint, ha váltunk az igényeinkhez leginkább illő ajánlatra, átlagosan 740 forintot, a legjobb esetben pedig több mint 1000 forintot spórolhatunk meg havonta.

A pénzügyi blog számításai szerint így havi szinten összesen átlagosan 1095 forinttal több marad a zsebünkben, pontosabban a számlánkon, mint korábban: az ingyenes készpénzfelvétellel átlagosan 355 forintot, míg az optimális számlacsomag választásával átlagosan 740 forintot nyerhetünk. Mivel a bankköltségek januárban átlagosan 1434 forintba kerültek, könnyű kiszámolni, hogy egy jó döntéssel és az ingyenes készpénzfelvétel szabályainak betartásával akár havi 339 forintra redukálhatjuk a banki költségeinket.

Természetesen a banki szolgáltatások költségei és a saját igényeink is időről időre változnak, így előfordulhat, hogy egy jelen körülmények között előnyösnek számító bankszámlacsomag néhány hónappal vagy évvel később már nem a legjobb a számunkra. Éppen ezért időnként érdemes végiggondolni a saját igényeinket és végignézni a bankok ajánlatait, és ezek alapján módosítani a döntésünket.


Fotó: FreeDigitalPhotos