Jump to content

Nyugdíj külföldi munka után? Ezzel számolj!

2014. 02. 27. 00:00

Külföldön dolgozol már évek óta, vagy most tervezed, hogy az országhatárokon túl vállalsz munkát? Tisztában vagy vele, hogy milyen feltételekkel és hogyan számítható bele a külföldön végzett munka a nyugdíjadba? Segítünk!

A legfontosabb szabály, hogy akkor számítható be az adott országban végzett munka a nyugdíjba, ha az ország és Magyarország között van olyan nemzetközi jogi szabály, amely az egymás területén szerzett társadalombiztosítási jogosultságokat figyelembe veszi és elismeri – foglalta össze pár napja az Adó.hu.

A legtöbb ország esetében elmondható, hogy az öregségi nyugdíj jogosultsághoz az országonként meghatározott öregségi nyugdíjkorhatár betöltése, és a meghatározott mértékű jogosultsági idő (szolgálati idő, biztosítási idő, esetenként helybenlakási idő) és esetleges egyéb feltételek (pl. a magyar nyugdíjszabályok szerint a biztosítási jogviszony hiánya, azaz a munkaviszony megszüntetése) szükséges.

A biztosítási idő leggyakoribb fajtája a munkaviszonyban végzett munkához kapcsolódik, amely egyben nyugdíjra jogosító szolgálati időnek is minősül. Ez a munkavégzés történhet saját országunkban és külföldön is.

Az Európai Unión belül az alapvető szabály az, hogy a munkavállaló a munkavégzés helye szerinti uniós tagállamban lesz biztosított, egyetlen kivétel a kiküldetésben végzett munka. Kiküldetés esetén ugyanis legfeljebb huszonnégy hónapig a küldő állam szabályainak hatálya alatt marad a munkavállaló, tehát ott lesz biztosított annak ellenére, hogy a munkát külföldön, egy másik tagállamban végzi. Mind az európai uniós közösségi jog, mind a két ország között kötött kétoldalú egyezmények rendelkeznek arról, hogy a rövid szolgálati időt hogyan kell kezelni.

A külföldi munkaviszonyt előre meghatározott módon kell igazolni: az Európai Unió országaiban egységes, kötelezően használandó formanyomtatványon tájékoztatják a többi érintett tagállamot az általuk elismert biztosítási időről, szolgálati időről. Ha pedig a két ország között kétoldalú egyezmény van érvényben, akkor általában kétnyelvű formanyomtatvánnyal kell igazolni a biztosítási időt, szolgálati időt.

Ha pedig valaki két országban is dolgozik egyszerre, akkor a főszabály az, hogy csak egyetlen országban lehet biztosított.


Fotó: FreeDigitalPhotos