Jump to content

Vigyázz, mert lejár a SZÉP-kártyán lévő pénzed!

2014. 02. 26. 00:00

SZÉP-kártyára kapod a béren kívüli juttatásaidat? Érdemes leellenőrizned az egyenlegedet, mert a kártyára még 2012-ben feltöltött összegek felhasználására mindössze három hónapod maradt! Amennyiben május 31-ig nem költöd el ezt a pénzt, az elvész.

Habár a SZÉP-kártyát az elfogadóhelyeken egyszerű bankkártyaként tudod használni, a kettő között van egy óriási különbség: a SZÉP-kártyán felhalmozott összeg ugyanis egy idő után elvész számodra, ha nem költöd el!

Ez most arra a pénzre nézve jelent veszélyt, amit munkáltatód még 2012-ben töltött fel a SZÉP-kártyára, és amit a mai napig nem használtál fel. Mindössze 3 hónapod van, már csak, hogy a felgyülemlett összeget valamilyen kikapcsolódási formára fordítsd, mivel május 31-ét követően végleg beragad ez pénz.

Mindenképpen érdemes megnézned, hogy a te egyenleged hogyan áll e tekintetben, hiszen a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közlése szerint a SZÉP-kártyával rendelkezőknél összesen 3,2 milliárd forint található a 2012-ben kapott egyenlegükön, vagyis ezt kellene a következő három hónap során felhasználniuk.

Tavaly öszesen 30,5 millió forintot tett ki a SZÉP-kártyákon lejárt juttatás. Az elsőben, vagyis 2011-ben nyújtott béren kívüli juttatásokat többszöri halasztás után 2013 május végig kellett volna elkölteni a kártyabirtokosoknak. 2012 szeptemberben még fél milliárd forint volt a számlákon, de a költésre buzdító kampány hatására ez folyamatosan csökkent, végül pedig 30,5 millió forintot vesztettek el a kártyatulajdonosok. Az eredeti szabályozás szerint a beragadt pénzek a kártya pénzügyi szolgáltatójára szálltak volna vissza, de időközben úgy módosult a jogszabály, hogy ezt a pénzt a munkaadók kapják vissza.

A még fel nem használt 3,2 milliárd forint azonban teljesen nullára csökkenhet alig több mint egy hónap alatt, hiszen a SZÉP-kártya tulajdonosok tavaly egy nap átlagosan 140 millió forintot költöttek a béren kívüli juttatásukból.

Az NGM legutóbbi közlése szerint egyébként 2013-ban rekord összeget hozott a hazai turizmus. Tavaly összesen 8,8 millió vendég érkezett az országba, akik 22,8 millió éjszakát töltöttek itt, 4-5 százalékkal többet, mint az előző évben. A bevételek eközben közel 10 százalékkal emelkedtek, nem csak a beutazó, hanem a belföldi turizmusban is. Utóbbiban meglehetősen nagy szerepe volt a SZÉP-kártyáknak, amelynek köszönhetően 920 ezren pihenhettek, üdülhettek tavaly.


Fotó: FreeDigitalPhotos