Jump to content

Ennyit ér forintban egy diploma

2014. 02. 14. 00:00

A magyar diplomások átlagosan bruttó 376 ezer forintot keresnek. A fiatal diplomásoknak átlagosan bruttó 281 ezer forint fizetés jár, míg a diplomás férfiak átlagosan bruttó 56 ezer forinttal keresnek többet, mint a nők – derül ki egy nemrég készített felmérés eredményeiből.

Egy diploma sokba kerül – na nem a feketepiacon beszerezhető hamisítványokra gondolunk, hanem azokra a diploma megszerzéséhez szükséges költségekre, amelyeket állnia kell egy főiskolásnak, egyetemistának és szüleinek ahhoz, hogy végül a kezében tarthassa a diplomáját. A tandíj, az albérlet, a tankönyvek, a közlekedés – nem kis tételek. Mindez persze egy befektetés, amely idővel megtérül. A magyar diplomások bruttó átlagkeresete jelenleg 376 ezer forint, összehasonlításképpen a minimálbér ma 101 500 forint Magyarországon.

A diplomások teljes keresete, ami tartalmazza a jutalmakat, a túlórát, a prémiumot és a bérpótlékokat is, átlagosan 428 ezer forint, a tisztított keresete pedig, ami lényegében az eltérő munkarendből fakadó különbségeket korrigálja, átlagosan bruttó 423 ezer forint – derül ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet legfrissebb felmérésének adataiból.

A diplomások keresetei igen széles skálán mozognak: míg a legrosszabbul fizetett 25 százalék legfeljebb bruttó 235 ezer forint, addig a legjobban fizetett 25 százalék legalább bruttó 549 ezer forint jövedelemmel rendelkezik.

A tanulmány adataiból kiderül az is, hogy a versenyszférában kevesen vannak azok a diplomás munkavállalók, akik nagyon keveset keresnek, és egyre kevesebben keresnek sokat is, a legtöbbjük fizetése pedig közepes mértékű.

A diplomások havi bruttó keresete 43 éves korig lineárisan emelkedik, azonban érdekes módon ezt követően már nem ennyire könnyen jellemezhető a kapcsolat az életkor és kereset mértéke között.

Általánosságban elmondható, hogy a fiatalabb korosztály átlagos keresete a középkorúakénak csak a 63 százaléka - átlagosan bruttó 281 ezer forint. A fiatalok legrosszabbul fizetett 25 százaléka legfeljebb bruttó 190 ezer forint, míg a legjobban kereső 25 százalékuk legalább bruttó 343 ezer forintos jövedelemmel rendelkezik.

A legjobb kereseti lehetőségek a 250 fő feletti, külföldi, egyéb gazdasági szolgáltatást és ipari tevékenységet folytató közép-magyarországi vállalatok esetében vannak. Egy külföldi vállalatnál bruttó 87 ezer forinttal jobbak a diplomások kereseti lehetőségei, mint egy hasonló nem külföldi vállalatnál. Földrajzi elosztásban pedig Közép-Magyarországon bruttó 119 ezer forinttal magasabbak a diplomás jövedelmek, mint Észak-Magyarországon.

Egy mikrovállalkozás bruttó 142 ezer forinttal fizet rosszabbul a diplomás foglalkoztatottainak, mint egy 250 főnél nagyobb vállalat.

A diplomás férfiak pedig átlagosan bruttó 56 ezer forinttal keresnek többet, mint a nők - derül ki a felmérés adataiból.


Fotó: FreeDigitalPhotos