Jump to content

A GDP 2,7 százalékkal nőtt 2013. negyedik negyedévében

2014. 02. 14. 00:00

A magyar gazdaság növekedésének üteme tovább gyorsult 2013 negyedik negyedévében, éves szinten 2,7 százalékkal, az előző negyedévhez képest pedig 0,6 százalékkal nőtt a GDP. A nemzetgazdasági miniszter szerint kedvezőek a kilátások a következő negyedévekre, így az idén tovább gyorsulhat a gazdasági növekedés.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt gyorsbecslése szerint 2013-ban 1,1 százalékos volt a gazdasági növekedés a 2012. évi 1,7 százalékos visszaesés után. "A magyar gazdaság köszöni szépen jól van, minden mutatóban jobban teljesít, mint korábban" - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a GDP adatot kommentálva. A miniszter kiemelte, hogy bár egyes piaci elemzők jóval optimistábbak a kormánynál, és 2 százalék fölötti növekedést várnak, a kormány továbbra is konzervatívan számol, és egyelőre nem változtat az idei 2 százalékos növekedési prognózisán.

Varga Mihály szerint a kilátások, a trendek kedvezőek a következő negyedévekre is, amit a külső konjunktúra várható élénkülése mellett az üzleti és fogyasztói várakozások, a rendelésállományi adatok is alátámasztanak, és az export továbbra is jól teljesít. A miniszter jó hírnek nevezte, hogy a gazdasági növekedés szerkezete is kiegyensúlyozottabb lett, a külső konjunktúra mellett a belső kereslet is élénkült. A kiskereskedelmi forgalom 3 százalék körüli negyedik negyedéves bővülését erősíti, hogy a háztartások fogyasztása tovább élénkült, amit a rezsicsökkentés, a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók béremelése, a reáljövedelmek növekedése, a fogyasztói bizalom javulása is eredményezett. A gyed extra, a családi adókedvezmény kiterjesztése és a minimálbér emelése is növelik a rendelkezésre álló jövedelmet.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a gazdasági növekedés fenntarthatóbb lett, mivel fokozatos gyorsulása mellett az ország külső egyensúlya az elmúlt negyedévekben javult. Mindemellett az államháztartás hiánya a GDP-hez mérten jóval 3 százalék alatt maradt 2013-ban és az idén is 3 százalék alatt lesz - emelte ki.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője az ipar 4-5 százalékos növekedésére számít, és úgy véli, hogy az építőipart továbbra is hajtják majd az állami beruházások. Emellett fokozatosan emelkedhet a belső fogyasztás és a beruházás is. Mindezek eredményeképpen az idén 2-2,5 százalék között lehet a GDP éves növekedése.

Pesuth Tamás, a Nézőpont Intézet gazdasági elemzője szerint összességében biztatónak tekinthető, hogy a magyar gazdaság növekedése több lábon áll, és már nem csak külső tényezőkön múlik. Így ha a tavalyi év második felében tapasztalt folyamatok tartósak maradnak, Magyarország egy fenntartható, egészséges szerkezetű növekedési pályára állhat a következő időszakban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium arra is felhívta a figyelmet, hogy a gazdaság növekedésének fokozatos gyorsulása a munkaerőpiacra is kedvezően hat, amit az is mutat, hogy több mint 4 millióan dolgoznak, ami 1992 óta a legmagasabb regisztrált érték. A minisztérium közleménye szerint a versenyszférában tavaly 30 ezer új munkahely jött létre, és további pozitívum, hogy a munkanélküliek száma is számottevően, mintegy 70 ezerrel csökkent egy év alatt.

Forrás: MTI Eco

Kép: freedigitalphotos.net