Jump to content

Lemaradtál az ingyenes készpénzről? Ezt kell tenned!

2014. 02. 13. 00:00

Ingyenessé vált a készpénzfelvétel azok számára, akik január 31-éig nyilatkoztak arról, hogy mely bankszámlájukról szeretnék azt igénybe venni. Ne bánkódj azonban, ha lemaradtál, még pótolhatod!

Az ingyenes készpénzfelvétel nem jár automatikusan: mindenkinek nyilatkozatot kell tennie a saját bankjánál erről, kizárólag így nyerhetünk jogot az ingyenes készpénzfelvételre. Ez alól az sem mentesül, akinek csak egyetlen bankszámlája van. Ha pedig valaki több bankszámlával rendelkezik, akkor választania kell, hogy melyik esetében szeretné azt igénybe venni.

Ha eddig ezzel nem voltál teljesen tisztában, vagy nem tudtál időben nyilatkozatot tenni, azt akár most is megteheted. Írásos nyomtatványon vagy internetbankon keresztül kell igényelned az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét. Ne aggódj, nem fognak ferde szemmel nézni rád a bankban, ha most, a január végi határidő lejárta után keresed fel őket. Az egyetlen „büntetés" az, hogy csak egy hónappal később, tehát február 1-je helyett csak március 1-jétől él az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége a számodra.

Fontos tudnod, hogy innentől minden hónap 20-áig van lehetőséged igényelni az ingyen készpénzfelvételt, ha azt szeretnéd, hogy az a következő hónap első napjától éljen. Vagyis akár március 20-án is nyilatkozhatsz, ám ebben az esetben csak április 1-jétől lesz számodra ingyenes a bankautomatákból a pénzfelvétel. Szintén április 1-jétől válik ingyenessé a készpénzfelvétel a számodra, ha a február 20-ai határidő után adod le a nyilatkozatot.

Ha jár a számodra az ingyenes pénzfelvétel, havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forintig díj- és költségmentesen vehető fel készpénz arról a bankszámláról, amelyet a nyilatkozatodban megjelöltél. A pénzfelvétel teljesen ingyenes, így az azt terhelő tranzakciós illetéket sem kell megtérítened, azt a banknak kell állnia.

Ha esetleg nyilatkoztál már korábban, de szeretnéd megváltoztatni a döntésedet, azt is megteheted bármikor. A nyilatkozatodat bármikor visszavonhatod, az erről kapott igazolással pedig új nyilatkozatot tehetsz.

Azt is jó, ha tudod, hogy a pénzt bármely Magyarországon elhelyezett automatából ingyenesen felveheted, nem csak a bank sajátjából. A bankok megemelték az automatákból felvehető bankjegyek számát, hogy abban az esetben is hozzájuthass a pénzedhez, ha esetleg csak kisebb címletű bankjegyek állnak a rendelkezésedre, amiatt, mert előtted már sokan vettek ki pénzt. A változtatásnak köszönhetően a bankok garantálhatják, hogy kétszeri készpénzfelvétellel hozzá tudunk jutni a 150 ezer forinthoz, feltéve, ha a bankautomata nem ürült ki.


Fotó: FreeDigitalPhotos