Jump to content

Az elemzők szerint van alapja a deflációs félelemnek Európában

2014. 02. 13. 00:00

A Reuters hírügynökség által megkérdezett 46 elemző többsége szerint van alapja a deflációs félelemnek Európában.

A február 7-13-a között megkérdezettek közül 22 közgazdász mondta, hogy "némileg komoly" a deflációs veszély, 8 szerint "komoly", 14 szerint nem komoly és 2 elemző szerint egyáltalán nincs ilyen kockázat.

Az elemzők a felmérés alapján pesszimistábban ítélik meg a helyzetet, mint az Európai Központi Bank (EKB). Mario Draghi az EKB elnöke többször is elmondta, hogy folyamatosan figyelnek a kockázatokra, de a bank szerint nem lesz defláció.

A közgazdászok szerint a legnagyobb gond, hogy az EKB-nak már kevés eszköze maradt a beavatkozásra, ha az éves infláció mégis elkezdi közelíteni a 0 százalékos szintet a mostani nagyjából 1 százalék helyett.

Az EKB már több mint 1000 milliárd eurót pumpált az európai bankrendszerbe és alapkamatát is lecsökkentette 0,25 százalékra. Az újabb pénzügyi élénkítés mellett a következő lépés már csak a negatív EKB alapkamat lehet.

Bár Benoit Coeuré az EKB Igazgatóságának tagja szerdán elismerte, hogy az EKB "komolyan" foglalkozik a negatív betéti kamatláb bevezetésének gondolatával, ez a lépés se lenne kockázatmentes.

Forrás: MTI Eco

Kép: freedigitalphotos.net