Jump to content

Mi lett a régi forintárfolyammal?

2014. 02. 12. 00:00

Egyik nap még 300 forintot ért egy euró, a másik nap meg már 310-et, és nem érted, mit történt, vagy azon aggódsz, hogy a nyaralásodig visszaáll-e az árfolyam? Akkor éppen neked válaszoljuk meg a felmerült kérdéseket!

Hogyan lett a 300 forint/eurós árfolyam néhány nap alatt 310?

A nem mindennapi ugrás oka nem itthon keresendő elsősorban. Az történt ugyanis, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed lassított a válság kirobbanása óta tartó gazdaságélénkítő programján. Ennek keretében eddig gyakorlatilag a Fed pénzzel látta el a piacokat, a forrás pedig sok áttételen keresztül eljutott a magasabb kamatot kínáló, ám kockázatosabb piacokra is, mint amilyen például Magyarország. Ám azzal, hogy a Fed egyet visszalépett a programjában, kevesebb pénz jut el a nagyobb rizikót jelentő piacokra, így hazánkba is, vagyis a forint ebben a helyzetben már kevésbé számít vonzónak. Ez pedig a befektetők elfordulásával, illetve az árfolyam romlásával jár együtt.

Magyarország az egyetlen érintett?

Nem, hiszen ott van például Törökország, ahol a líra néhány napon belül jelentősen veszített értékéből. Ott a központi bank több százalékos kamatemeléssel volt kénytelen reagálni a helyzetre.

Ha nem miattunk zuhant be a forint, akkor nem is tehetünk semmit?

A magyar jegybank szerint egy rövid távú, külső hatásról van szó, ezért nem avatkozott be eddig az árfolyam javítása érdekében. Egyelőre úgy látszik, bármilyen formájú beavatkozás is csak ideiglenes enyhülést hozna, netán rontana a helyzeten.

Közeledik a tél vége, nyaralásra visszajöhet a régi árfolyam?

Nehéz megmondani, hogy mikorra állhat vissza a korábbi 300 forint/eurós árfolyam, vélhetően a következő hónapokban még hasonló marad a helyzet, bár egyes elemzők szerint a mostani 308-310 körüli euróárfolyam akár 320 forint felé is emelkedhet. Utóbbi megvalósulása esetén nyárig vélhetően nem fogunk tudni 300 forint körül eurót vásárolni.

Akkor itt az idő eladni a megspórolt eurót?

Az attól függ. Ha legalább egy évig nem lesz szükségünk a korábban váltott pénzre, akkor most szerencsés esetben nyerhetünk az ügyleten. De akár egy-két hét kivárás is javasolt lehet ilyen esetben, hiszen az árfolyam még feljebb is mehet, így a túlzott rohanás csak a nyereség csökkentésével járna együtt. Ha viszont előreláthatóan egy éven belül ismét szükségünk lesz valamilyen okból euróra, nem érdemes a pénzváltókhoz futni, mert ha újra kell eurót vennünk, nem valószínű, hogy veszteség nélkül jövünk majd ki a tranzakcióból.


Fotó: FreeDigitalPhotos