Jump to content

Fizessünk a zenénkért a legkönyebben!

2014. 02. 11. 00:00

Az utóbbi időben Magyarországon is megjelentek azok az internetes zenei szolgáltatók, akik már meghódították a tengerentúli és az amerikai piacokat is. Feltesszük a kérdést miért is kellene a zenéért, pont ebben a formában fizetni?

Az elmúlt fél évben megjelent nálunk a Google előfizetéses szolgáltatása mellett a Spotify is, de a Deezer és egyéb versenytársak hasonlóan elérhetőek az országból. Persze a nagy újdonság nem abban mutatkozik meg, hogy magyar valutával tudunk fizetni havi előfizetésekért, hanem abban, hogy a szolgáltatás részeként sok esetben magyar tartalmakat is elérhetünk, Cseh Tamástól Wolf Katiig. De ha még magas szintű is a szolgáltatás, miért fizessünk valamiért úgy, ahogy eddig azt nem tettük?

Az egyik legegyszerűbb válasz talán a divat: az internetes zene-előfizetések - bár ithhon még kevésbé - de Európában már a divat részét képezik: a Spotify vagy a Deezer fiatalok fogyasztói kosarának oszlopos tagja lett az elmúlt években. Emelett nagyon könyű ezeket használni és nem korlátozza be a felhasználót: szinte határtalanul barangolhat, ismerkedhet ismerősei kedvenc zenéivel vagy a személyre szabott ajánlásokkal. Emellet a fizetős szolgáltatás része már az offline zenehallgatás is, mind számítógépen, mind okostelefonon vagy tableten, ezzel elhárítva az intenettel nem mindenhol ellátott magyar közösség kételyeit is.

De amellett, hogy a szolgáltatás széleskörű, fontos a tudat, hogy valamiképpen fizetünk azért a termékért ami igénybe veszünk. Ezek a havi előfizetések gyakran kevesebbe kerülnek mint egy műsoros CD árának a fele, ha kéthavonta vennénk egy ilyen lemezt, többet költenénk a zenehallgatásra mint hobbira. Érdeklődöknek mindeképpen érdemes megprbálni, hiszen a reklámokkal feltöltött szolgáltatáscsomagok ingyenesen is elérhetőek: nem veszthetnek semmit sem egy próbával.

Kép forrása:Beatochard