Jump to content

Diplomamentő program: te is pályázhatsz!

2014. 02. 11. 00:00

Már államvizsgáztál, de még nincs nyelvvizsgád, így nem veheted át a diplomádat? Nem te vagy az egyetlen. Most azonban lehetőséged nyílik arra, hogy állami támogatással tanulj nyelvet. Íme a részletek!

Mint tudjuk, egy nyelvvizsga megszerzése sok költséggel jár, és ennek csak egy része a nyelvvizsgadíj. Sokkal több pénz megy el a nyelvtanfolyamokra és a nyelvtanárokra. Most azonban ezt megspórolhatod, ha pályázol az állam által meghirdetett, hamarosan induló diplomamentő programra.

A legutóbbi adatok szerint 49 370 olyan "kvázi diplomás" van Magyarországon, akinek csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomához. Az idén márciusban induló, és 2015. augusztus 15-ig tartó program célja, hogy segítsen ezen "beragadt diplomák" megszerzésében.

Mintegy 10 ezer fiatalnak segíthet a diplomamentő program, amely azok nyelvtanulását támogatja 3 milliárd forintos forrásból, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomához. A programra olyan magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik nyelvvizsga hiányában nem rendelkeznek diplomával, de már leállamvizsgáztak, és nincs hallgatói jogviszonyuk. A pályázatok elbírálásánál előnyben részesítik majd a regisztrált álláskeresőket.

A Diplomamentő Programot főként azoknak szánják, akik legalább alapfokú angol, német vagy francia nyelvismerettel rendelkeznek. Ezt azonban a pályázóknak nem kell alapfokú nyelvvizsgával igazolniuk, elegendő, ha a nyelvi szintfelmérőn bizonyítják eddig megszerzett tudásukat. A képzés során a B1-es szintről B2-es nyelvvizsga szintre kell eljutniuk a programban résztvevőknek.

A jelentkezéskor 120, 180 és 240 órás képzésekre lehet jelentkezni. A képzés 6-14 fős csoportokban zajlik majd, és igyekeznek sokféle időpontot kínálni annak érdekében, hogy például munka mellett is elvégezhető legyen a képzés. A heti képzési időnek el kell érnie a 6 órát.

Önrész nincs, a tanfolyam ingyenes a programba kerülőknek, kizárólag a tanfolyam végén a nyelvvizsgát kell csak finanszírozniuk, de regisztrált álláskeresőknél ingyenes lesz az első nyelvvizsga.

Ha az oktatás végén tett nyelvvizsga nem sikerül, legalább kétszer meg kell azt ismételni, és a megszerzett középfokú nyelvvizsga-bizonyítványt legkésőbb 2015. augusztus 15-ig be kell mutatni. Ha a nyelvvizsga a résztvevő önhibájából nem sikerül, akkor a képzési díj felét vissza kell fizetnie.


Fotó: FreeDigitalPhotos