Jump to content

A nyugat-európai gazdasági kapcsolatok megtartása is fontos

2014. 01. 31. 00:00

A keleti nyitás, nyugati tartás politikájával összhangban az Európán kívüli piacok felé történő nyitás mellett, a kormány fontosnak tartja a nyugat-európai gazdasági kapcsolatok megtartását és az exportpiacok bővítését is - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium annak kapcsán, hogy Nikoletti Antal, a tárca külgazdaságért felelős helyettes államtitkára Franciaországban, Svájcban és Nagy-Britanniában folytatott hivatalos megbeszéléseket.

Párizsi látogatása során Nikoletti Antal tárgyalt többek között a francia gyáriparosok szövetségének vezetőjével, magyarországi befektetések és üzleti lehetőségek iránt érdeklődő nagyvállalati vezetőkkel, valamint a francia külgazdaság egyik meghatározó intézménye, az UBIFRANCE vezérigazgató-helyettesével. A kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok bővítése volt a témája annak a megbeszélésnek, amelyet a Francia Gazdasági Minisztérium vezetőivel folytatott a helyettes államtitkár.

Franciaország 2012-ben Magyarország 8. legjelentősebb kereskedelmi partnere volt, és az 5. legfontosabb befektetője. Ma mintegy 340 francia tulajdonú cég működik az országban, amelyek mintegy 52 ezer embernek adnak munkát.

Nikoletti Antalt Bernben fogadta a svájci Gazdasági, Képzési és Innovációs Minisztérium gazdasági államtitkára. A megbeszélésen a magyar-svájci üzleti kapcsolatok erősítésének lehetőségéről és aktuális kétoldalú kérdésekről tárgyaltak. Megállapodtak továbbá egy 2014 őszén tartandó magyarországi hivatalos látogatás előkészítéséről, amelyen egy svájci vállalkozói küldöttség - és potenciális befektetők is - részt vennének.

A helyettes államtitkár Zürichben találkozott az exportösztönzéssel és befektetésekkel foglalkozó Switzerland Global Enterprise vezérigazgatójával, amelynek során magyarországi beruházási lehetőségekről egyeztettek. A Svájccal meglévő külkereskedelmi forgalom tavaly elérte az 1,25 milliárd eurót, az országba irányuló magyar export folyamatosan növekszik. Svájc a befektetési kapcsolatok tekintetében is fontos partnere Magyarországnak, a svájci tőke állománya mintegy 2,95 milliárd eurót tett ki 2012-ben, ez a teljes Magyarországon befektetett FDI csaknem 4 százaléka.

A helyettes államtitkár Londonban folytatott megbeszélést jelentős nagyvállalatok magyarországi befektetési tapasztalatairól és a beruházók jövőbeni terveiről. Szintén a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok élénkítése céljából tárgyalt Nikoletti Antal a Magyar-Brit Kereskedelmi Kamara elnökével, Nagy Györggyel. Magyarországon jelenleg több mint 500 brit érdekeltségű vállalat működik, az országból származó befektetések mintegy 35-40 ezer munkahelyet hoztak létre - közölte az NGM.

Forrás: MTI Eco

Kép: freedigitalphotos.net