Jump to content

Optimistábbak a magyar vállalatok pénzügyi vezetői

2014. 01. 30. 00:00

A saját cégük helyzetét és a gazdasági kilátásokat illetően is nőtt az elmúlt évben a Magyarországon működő vállalatok pénzügyi vezetőinek optimizmusa, ennek ellenére az ország még mindig a legpesszimistábbak közé tartozik a régióban - állapítja meg a Deloitte Magyarország felmérése.

A Deloitte könyvvizsgáló cég ötödik alkalommal publikálta 13 kelet-közép-európai ország vállalati pénzügyi vezetőinek megkérdezésével félévente készített felmérését. Eszerint a magyar vállatok számára továbbra is a változó jogszabályi környezet és az adózással kapcsolatos kérdések jelentik a legnagyobb kihívást.

Gaidosch Tamás, a Deloitte CFO programjának magyarországi vezetője a kutatás főbb megállapításait kiemelve elmondta: egy különösen nehéz periódus után az elmúlt időszakban egyre több kedvező hír érkezik a magyar gazdaságból, ami a pénzügyi vezetők hangulatában is érzékelhető. Jelentősen nőtt azok aránya, akik mérsékelt növekedést várnak az előttünk álló évben, és javult a pénzügyi és üzleti környezet megítélése is. Ezzel együtt pozitívabbá váltak a vállalati pénzügyekkel kapcsolatos várakozások is, és vonzóbbá vált a banki finanszírozás a cégek számára. Bár a foglalkoztatási mutatók is javulnak, még mindig több válaszadó számít a munkanélküliség növekedésére, mint a csökkenésére a következő 12 hónapban.

A hazai és nemzetközi előrejelzések, valamint az elmúlt időszak kedvező gazdasági híreinek is köszönhetően egy év alatt 52-ről 5 százalékra csökkent azok aránya, akik recesszióra számítanak 2014-ben és 2-ről 28 százalékra nőtt azoké, akik mérsékelt növekedést várnak idén. Regionális összehasonlításban mégsem kiemelkedő ez az eredmény: Albánia, Csehország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia pénzügyi vezetői is optimistábbak a növekedési kilátásokat illetően.

A Deloitte felmérése szerint kevesen számítanak a munkanélküliség csökkenésére, bár a magyarországi foglalkoztatottsági adatok kismértékű javulást mutatnak. A külső pénzügyi és üzleti bizonytalanság megítélése is javult: az egy évvel ezelőtti 16 százalékkal szemben 33 százalék látja azt most normálisnak. Javulnak a vállalatok pénzügyi kilátásai is, a gazdasági növekedésben, illetve más makrogazdasági mutatókban tapasztalható pozitív változásokkal párhuzamosan a pénzügyi vezetők optimizmusa növekedett a vállalatuk pénzügyeit illetően is. A tanulmány szerint javultak a vállalati finanszírozási lehetőségek is, 53-ról 30 százalékra csökkent egy év alatt azoknak a pénzügyi vezetőknek az aránya, akik szerint nehéz vállalati hitelhez jutni.

A cégek számára a legnagyobb kihívást továbbra is a változó jogszabályi környezethez való alkalmazkodás és az adózással kapcsolatos nehézségek jelentik. A likviditás biztosítása, az IT és egyéb technológiai fejlesztések megvalósítása és a devizaárfolyamok volatilitásával összefüggő kockázatok kezelése szintén sok cég számára jelent nehézséget. A több területen is érzékelhető növekvő optimizmus ellenére négyből három pénzügyi vezető szerint még nem jött el az idő a nagyobb kockázatvállalásra - mondta Gaidosch Tamás.

Forrás: MTI Eco

Kép: freedigitalphotos.net