Jump to content

A járműgyártás és az export a meghatározó az ipar növekedésében

2014. 01. 14. 00:00

Továbbra is a járműgyártás teljesítménye a meghatározó az ipari termelés növekedésében, illetve az export jelenti a húzóerőt, míg a belföldi felhasználás élénkülése egyelőre nem látszik a statisztikai adatokból - mondta el Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölte, hogy az ipari termelés 3,5 százalékkal emelkedett 2013 novemberében az egy évvel korábbihoz képest, elsősorban a járműgyártás és hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok növekedése miatt. A munkanaphatástól megtisztított index 5,8 százalékos éves növekedést mutat. Az előző hónaphoz hasonlítva az ipari kibocsátás 0,5 százalékkal csökkent. A munkanappal kiigazított adatok szerint novemberben az ipari termékek belföldi értékesítése 3,6, az export 7,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a nyers adatok 1,8, illetve 4,4 százalékos növekedést jeleznek.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője az adatok alapján rámutatott: a belföldi felhasználás továbbra sem tudott növekedési pályára állni az emelkedő háztartási vásárlóerő és a beruházások megugrása ellenére sem. Emellett az exportértékesítés volumene szintén mérséklődött novemberben az előző havival összehasonlítva. A szakértő véleménye szerint az ipar tartós lassulását jelzi a beszerzésimenedzser-index mérséklődése, ami decemberben épp csak meghaladta a növekedési küszöbértéket.

Kiemelte a rendelésállomány csökkenését a fontosabb feldolgozóipari ágazatokban, ami azonban annak tulajdonítható, hogy a járműgyártásban hirtelen és óriási volumenben jelennek meg a megrendelések, és ezeknek az időzítése egyelőre bizonytalan.

Az ING Bank elemzőjének véleménye szerint az alapvetően kedvező növekedési kilátások nem változtak az elmúlt hónapokhoz képest, azonban a bizonytalanság érdemben emelkedett. Várakozása szerint az év végi gyárleállások tovább fogják csökkenteni az ipari kibocsátás volumenét, így a negyedik negyedéves adat valószínűleg nem fogja elérni a harmadik negyedévben regisztrált szintet. Balatoni András a tavalyi év egészére 1,1 százalékos, míg 2014-re 5,5 százalékos ipari termelési indexet valószínűsít.

Forrás: MTI Eco

Kép: freedigitalphotos.net