Jump to content

Mi történik, ha mínuszba kerül a bankszámlád?

2014. 01. 09. 00:00

Volt már, hogy mínuszba kerültél a bankszámládon? Tisztában vagy azzal, hogy ez mivel jár? Megmutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

A bankszámla az a legelterjedtebb számlatípus, amelyre a munkáltató a munkabért utalja, és amelyről a közüzemi díjakat, vásárlásokat bonyolíthatjuk. A számlán lévő pénz után a bank kamatot fizet, ennek mértéke azonban jóval alacsonyabb, mint a betétszámlán lekötött pénzek után fizetett betéti kamat.

A bankkártyánkhoz tartozó folyószámla egyik sajátossága, hogy az ott található egyenleg negatív is lehet, akkor, ha a követelések meghaladják a teljesített befizetéseket. Ha ez megtörténik, két lehetőség van. A banktól és a bankszámla típusától függően vagy a számlát vezető bank a szerződésben elfogadott feltételekkel automatikusan hitelt biztosít ügyfelének, vagy folyószámlahitelt nyújt a számlatulajdonos részére. Ez utóbbi feltétele, hogy még a szerződés megkötése előtt hitelbírálatban határozzák meg a hitelkeret nagyságát.

A folyószámlahitel olyan, a folyószámlához kapcsolódó hitelkonstrukció, amely magasabb összegű, az egyéni igényekhez és persze az anyagi lehetőségekhez szabott hitelkeretet biztosít a számla tulajdonosának.

A folyószámlahitelt akkor vehetjük igénybe, amikor a folyószámlánkra érkező befizetések átmenetileg nem fedezik a követeléseket. Ekkor a bank a korábban megállapított hitelkeret nagyságáig megelőlegezi, az ügyfele rendelkezésére bocsátja a szükséges összeget, amelynek kifizetésére a folyószámla pillanatnyi egyenlege alapján nem nyílna lehetőségünk. A visszafizetés folyamatosan történik, vagyis amint jóváírás történik a számlán, törlesztjük is a hitelt. A fel nem használt keretösszegre a bank rendelkezésre állási díjat számol fel, míg a felhasznált összeg után kamatot kell fizetni. A folyószámlahitel feltételei természetesen pénzintézetenként különbözőek.

Néhány héttel ezelőtt a kormány bejelentette, hogy 2014 februárjától lehetőség nyílik a számlatulajdonosok számára az ingyenes készpénzfelvételre. Az ingyenes készpénzfelvétel az akkori hírek szerint azonban csak azoknak jár, akiknek a számlaegyenlege nincs mínuszban. Ez azonban végül változott, így azoknak is lehetőségük nyílik majd az ingyenes készpénzfelvételre havonta kétszer, a jogszabályban megszabott 150 ezer forintos határig, akik mínuszba kerültek. A hiteltartozás e feletti része után viszont meg kell fizetni a tranzakciós illetéket.

A jegybank adatai szerint félévkor 2,87 millió ügyfélnek volt folyószámlahitel-szerződése Magyarországon, vagyis ennyi ügyfélnek fordulhat időnként mínuszba a bankszámlája, össztartozásuk pedig félévkor meghaladta a 400 milliárd forintot.


Fotó: FreeDigitalPhotos