Jump to content

Kisebb lehetett a gazdaság növekedése a vártnál

2014. 01. 09. 00:00

A frissen közölt külkereskedelmi adatok alapján az ING szakértője úgy véli, tavaly a negyedik negyedévben a vártnál kisebb lehetett a gazdaság teljesítménye.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közölt előzetes adatai szerint tavaly novemberben 803,5 millió euró volt a külkereskedelmi többlet, 237 millió euróval több az egy évvel korábbinál. Novemberben az export 0,8 százalékkal nőtt, az import 2,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbival összevetve.

Balatoni András, az ING vezető elemzője az adatok alapján úgy véli, romlottak az exportáló vállalatok kilátásai, valamint hogy a tavaly negyedik negyedévben a GDP növekedése lassult a harmadik negyedévhez képest, és 2012 azonos időszakához képest 2,1 százalékkal bővült. (A harmadik negyedévben a GDP 0,9 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest és a 2012 negyedik negyedévi GDP 2,7 százalékkal esett éves összehasonlításban.) A szakértő 2013-ra 0,9 százalékos növekedést vár, a korábban várt 1,1 százalékos bővüléssel szemben.

Balatoni András kifejtette, hogy az ipari termelés növekedésének tavaly október-novemberi mérséklődése a most közölt külkereskedelmi adatokban is látszik. Az adatok alapján a tavalyi utolsó negyedéves konjunktúra nem volt olyan kedvező, az import továbbra is lassan csökkenő trendet mutat, az emelkedő belső kereslet ellenére is. A cégek várakozásai inkább csak rövidtávon optimisták, a készletek is visszafogják a növekedést - fűzte hozzá a szakértő.

Úgy vélte, az exportáló vállalatok kilátásai egyrészt technikai okok, másrészt a nyugat-európai konjunktúra lanyhulása miatt romlottak. Balatoni András elmondta, hogy a tavaly novemberi adatok alapján 2013-as növekedési előrejelzésüket 1,1-ről 0,9 százalékra módosítják, és 2014-re is az eredetileg vártnál alacsonyabb, 2 százalékos GDP-növekedést prognosztizálnak.

Forrás: MTI Eco

Kép: freedigitalphotos.net