Jump to content

Alig költünk ajándékra idén

2013. 12. 23. 00:00

Olvasóink csaknem harmada 20 ezer forintnál kevesebbet szánt idén karácsonyi ajándékokra, míg alig 15 százalék mondta, hogy 50 ezer forintnál többet költ. Egy felmérés szerint viszont még így is több pénzt fordítunk ajándékozásra, mint két éve.

A NarancsJuice legutóbbi szavazásán arra volt kíváncsi, olvasóink mennyit költenek idén karácsonyi ajándékokra. A válaszadók 62,3 százaléka 20 ezer forintnál kevesebbet szánt erre a célra. 22,2 százalék volt az, aki 20 és 50 ezer forint közötti értékben vesz összességében ajándékokat, míg alig 15,48 százalék mondta, hogy 50 ezer forintnál többet költ majd el a szeretteire az ünnepek alatt. Az eredmény nyilvánvalóan nem a szándékot, hanem a lehetőségeket tükrözi.

Ugyanakkor egy mostani felmérés szerint még így is többet költenek a magyar családok karácsonykor, mint tavaly előtt. Így átlagosan csaknem 10 ezer forinttal szán többet idén a lakosság a karácsonyi ajándékozásra, mint 2011-ben. A Budapest Bank elemzése szerint pedig ezáltal átlagosan 54 ezer forintot fordítunk 2013 karácsonyán ajándékozásra. A felmérés alapján viszont a legtöbben ugyanannyi szerettüket (átlagosan 7 személyt) tervezik meglepni, mint két évvel ezelőtt, tehát az egy ajándékra szánt összeg emelkedett az elmúlt évek során.

Ez azonban némileg csalóka képet fest, hiszen a Tárki Társadalomkutatási Intézet pár napja elkészült kutatása szerint a magyar háztartások nyolcada egyáltalán nem vásárol karácsonyi ajándékot az idén. Míg az idén a magyar háztartások 12 százaléka nem tervezett karácsonyi ajándékvásárlást, addig két éve ez az érték még 15 százalék volt.

Az átlagosnál magasabb a karácsonyi ajándékot nem vásárolók aránya azok körében, akik községben, a Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon (16-17 százalék), illetve az Észak-Alföldön (22 százalék) élnek.


Fotó: FreeDigitalPhotos