Jump to content

5+1 tipp, hogy túléld a munkanélküliséget

2013. 12. 20. 00:00

Mit tehetsz, ha hirtelen elveszíted a munkádat? Segítünk, hogyan vészelheted át az álláskereséssel töltött heteket-hónapokat!

Az álláskeresés nem sétagalopp – ezt bárki megmondhatja, aki valaha keresett már munkát. Ráadásul nem az álláshirdetések keresgélése és a levelek fogalmazása a legmegterhelőbb feladat. A legnehezebb, hogy megküzdjünk azokkal a negatív érzésekkel, amelyek ilyenkor hatalmukba kerítenek bennünket. Ilyenkor ugyanis könnyű elhinni azt, hogy nem vagyunk elég tehetségesek, nem kellünk senkinek, nem bírunk küzdeni a létfenntartásért. De nem szükségszerű, hogy ez így legyen! Ha tudatosan szervezzük az életünket az álláskeresés időszakában is, és tudatosan éljük meg a mindennapjainkat, sokkal könnyebben vesszük majd az akadályokat, sokkal pozitívabb lesz a kisugárzásunk, emiatt pedig valószínűleg jóval hamarabb kapunk állást.

1. Tervezz előre!

Hosszú évekig mindig ugyanakkor keltél? Munkába siettél, este pedig haza? Most úgy érzed, hogy mindez elveszett, és nem találod magad? Készíts időbeosztást! Tervezd meg, hogy mi az, amit el kell végezned a következő napokban, hetekben! Most végre elintézheted azokat az ügyeket is, amikre hónapok-évek óta nem volt időd! Tedd rendbe a dolgaidat: kérj időpontot az okmányirodában, és cseréltesd a lejárt papírjaidat, intézd el a kisebb ügyeket a bankodban vagy az önkormányzaton! Emellett ne felejts el minden nap elegendő időt szánni az álláskeresésre is!

2. Sportolj!

Nemcsak az ügyintézést, de a sportolást is háttérbe szorítottad az utóbbi években a munka miatt? Itt az ideje, hogy most ismét elkezdj tenni az egészségedért! Kezdj el futni a szabadban, kerékpározz, vagy sétálj nagyokat a friss levegőn! Ki tudja, mikor lesz ismét lehetőséged ilyesmire. A mozgással ráadásul nemcsak fizikailag, de mentálisan is sokat teszel az egészségedért.

3. Képezd magad!

Végre van időd arra is, hogy tanulj. Beiratkozhatsz egy ingyenes tanfolyamra, továbbképzésre, de akár egyedül is nekivághatsz a tanulásnak. Megtanulhatsz egy új szakmát vagy nyelvet, amellyel jóval könnyebben juthatsz új álláshoz is.

4. Kérj segítséget!

Nem kell, hogy azt érezd, teljesen egyedül kell megküzdened az álláskeresés minden nehézségével. Beszélgess el időnként a pároddal, a barátaiddal vagy a rokonaiddal a nehézségekről! Legtöbbször már az is sokat segít, ha megoszthatod a tapasztalataidat, érzéseidet, félelmeidet másokkal.

5. Ne ess kétségbe!

Készülj fel arra, hogy az álláskeresés során időnként visszautasítanak, ez teljesen természetes. De tudd, hogy valahol rád is vár egy jó állás, csak idő kérdése, hogy megtaláld. Addig viszont még el kell viselned néhány kudarcot. Próbáld meg minél könnyebben venni!

+1. Meditálj!

Az álláskeresés időszakában nagyon sok érzelmi megpróbáltatáson kell átmenned. Éppen ezért vértezd fel magad a nehézségek ellen! Meditálj vagy jógázz rendszeresen, és add ki a feszültséget magadból! Akár napi öt-tíz perc meditáció is elegendő ahhoz, hogy a lelki egyensúlyodat megtaláld és megtartsd.


Fotó: FreeDigitalPhotos