Jump to content

Mi az áthidaló kölcsön?

2013. 12. 16. 00:00

Új lakást szeretnél venni, már meg is találtad az ideálisat, de a régit még nem tudod eladni? Mit tehetsz ilyenkor? Az áthidaló kölcsönt éppen az ilyen helyzetek megoldására találták ki!

Az áthidaló kölcsön - ahogy azt a neve is jelzi - két időpont közötti időszakot hidal át: az új lakás megvásárlása, és a régi eladása időpontját köti össze. Ezen idő alatt nyújt kölcsönt a bank, cserébe viszont a meglévő és a megvásárolni kívánt ingatlant is jelzáloggal terheli meg a pénzintézet.

Milyen költségekkel jár az áthidaló kölcsön? Mint minden más kölcsön esetében, az áthidaló hitel esetében is meg kell fizetni a kezdeti költségeket, havi törlesztőrészletet azonban - ellentétben a hagyományos lakáshitelekkel - a legtöbb esetben nem kell fizetni. Éppen ezért a hitelösszeg mértéke nőhet az idő elteltével.

Az áthidaló kölcsön esetében általában 1 és 50 millió forint közötti összeget igényelhetsz, és a fedezetre szánt ingatlannak legalább 4 millió forint értékűnek kell lennie. Az áthidaló kölcsön futamideje legfeljebb 2 év lehet, de amint sikerül eladnod a régi lakásodat, visszafizetheted a hitelt. Ha esetleg a régi lakás ára nem fedezi a teljes hitelösszeget, akkor a fennmaradó, ki nem fizetett rész átalakul lakáshitellé.

Áthidaló kölcsön esetében az új ingatlan teljes vételárára igényelhetsz hitelt, míg a lakáshitelek esetében ez az arány maximum 80 százalék. Az ok, amiért az áthidaló kölcsön nagysága elérheti a teljes vételárat, az az, hogy a bank mindkét ingatlanra jelzáloghitelt tesz, ez pedig jóval nagyobb fedezet, mint a lakáshitelek esetében az egy lakás.

Az áthidaló kölcsön igényléséhez már aláírt lakás adásvételi szerződésre van szükség. Ám érdemes már a szerződés aláírása és a foglaló letétele előtt egyeztetni a bankkal, és akár értékbecslést vagy előzetes vizsgálatot kérni, még ha ez pluszköltséggel is jár. Még így is jobban jársz, mint ha utólag derülne ki, hogy nem kapsz áthidaló kölcsönt vagy nem annyit kapsz, amiből a vételárat ki tudod fizetni.

Az adásvételi szerződés megkötése előtt mindenképpen egyeztetned kell a részletekről a leendő bankkal, mivel minden bank más formai és tartalmi követelményt támaszt az adásvételi szerződéssel kapcsolatban. Ha ezt nem teszed meg, könnyen előfordulhat, hogy utólag kell módosíttatnod az adásvételi szerződést, ez pedig további kiadásokkal és időveszteséggel jár.

Az áthidaló kölcsön esetében is – mint minden más hitelnél – számos feltételnek kell megfelelni, és sok részletet egyeztetni kell. De mindez hozzásegíthet ahhoz, hogy megvehesd álmaid lakását.


Fotó: FreeDigitalPhotos