Jump to content

Van tere a növekedésnek az iparban az elemzők szerint

2013. 12. 13. 00:00

Van tere az ipari termelés bővülésének Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint, aki úgy gondolja, hogy az utolsó negyedévben a növekedés fel fog gyorsulni. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt emelte ki, hogy Magyarország ipari teljesítménye az Európai Unió legjobbjai között van.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett részletes adatai szerint októberben gyorsult az ipari termelés éves növekedési üteme, a kibocsátás 6,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a szeptemberi 5,5 százalékos emelkedés után. A növekedésben a járműgyártás és a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok mellett az élelmiszeripar eladásai játszottak szerepet - fűzte hozzá a KSH. A szezonálisan kiigazított havi mutató az ipari termelés 0,5 százalékos csökkenését jelzi a szeptember havi 1,8 százalékos növekedést követően.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint az ipari termelés növekvő trendje egyértelmű, a havi megtorpanás - a masszív szeptemberi növekedést követően havi bázison mért 0,5 százalékos októberi csökkenés - csak ideiglenes. Az ipari konjunktúra további javulását támasztja alá az új rendelések emelkedése is. Összességében az október végi rendelésállomány 23,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - emelte ki az MTI-hez eljuttatott írásos elemzésében az ING Bank vezető elemzője.

Az ágazat bizalmi indexei tovább javultak, különösen a jövőre vonatkozó várakozások tekintetében jelentős az optimizmus emelkedése.

Az előrejelzést tekintve nagy kockázatot hordoz magában, hogy az idei évben is lesznek-e a 2009 óta jellemző, hosszabb gyárbezárások az ünnepek alkalmából, mutatott rá Balatoni András. Ezek jelentős mértékben befolyásolhatják (minkét irányba) az év/év indexeket, míg a havi növekedési számokat csak rontani tudják. Mivel az ipari kibocsátás egy jelentős felfutás első szakaszában van, ezért lehetséges, hogy a konjunktúra szigorúbb munkarendet követelhet meg a vállalatoktól. Összességében az idei évben 2,0, míg jövőre 5,5 százalékos ipari növekedésre számít az ING Bank.

Az NGM közleménye szerint a 6 százalékos októberi növekedéssel Magyarország a harmadik legnagyobb mértékű ipari növekedést érte el az Európai Unióban, Észtország és Csehország után. Mint írták, az ipari termelés hónapok óta tartó folyamatos növekedése illeszkedik a kormány újraiparosítási törekvéseihez, amely a termelőszektor megerősítésével, aktív iparpolitikával kívánja a magyar gazdaság jó teljesítményét tartósan fenntartani.

Forrás: MTI Eco

Kép: freedigitalphotos.net