Jump to content

Ki az erősebb pénzügyekben: a férfi vagy a nő?

2013. 12. 13. 00:00

Ki hordja a nadrágot otthon? A férfiaknak vagy a nőknek van nagyobb beleszólása a pénzügyekbe? Kinek a szava dönt vitás esetekben?

A kérdésre maga az angol kormány is választ szeretett volna kapni, ezért tanulmányt készíttetett, hogy ezt kiderítse. A vizsgálat, amely főként a nyugdíjas évekre vonatkozó pénzügyi kérdésekben való döntést elemezte, néhány igen érdekes felismeréshez vezetett. Az eredményekről az Ezonomics.com számolt be oldalán.

A nők hangja erősebb

A vizsgálat egyik legfontosabb megállapítása az, hogy a nők gyakrabban válnak a domináns féllé, ha pénzügyi döntésekről van szó, mint a férfiak. Az erősebbik nem képviselői közben igen változó mértékben vesznek részt a mérlegelésben és a döntésben. A legtöbb férfi mégis úgy véli, hogy igen jelentős szerepet játszanak a döntés meghozatala előtti utolsó, legfontosabb időszakban.

Nem a bevétel a mérvadó

A tanulmány eredményei alapján úgy tűnik, hogy nem a pénz határozza meg azt, hogy kinek a véleménye a mérvadó. Attól, hogy a pár egyik tagja jóval többet keres, mint a másik, nem feltétlenül van nagyobb szava a pénzügyi döntésekben – állítják a kutatók. Ha viszont a pár egyik tagja önszántából vagy a körülmények hatására úgy dönt, hogy otthon marad, és nem dolgozik, jóval kisebb eséllyel döntenek egyenlő félként a jövőről és a pénzügyekről.

A jövő bizonytalan

A nyugdíj kérdése mindenkinek nagy fejtörést okoz, függetlenül attól, hogy mekkora befolyása van a végső döntés meghozatalában. Ennek oka, hogy a döntés jó vagy rossz volta csak évekkel később derül ki, közben pedig számos tényező befolyásolhatja azt.

Nemzeti különbségek

Léteznek nemzeti különbségek is: a tanulmány rámutatott, hogy a kelet-európai országok lakosai nagyobb valószínűséggel hoznak egyedül döntést pénzügyi kérdésekben. Sőt, az eredményekből a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy egy személy neme egyértelműen a legfontosabb tényező, amely meghatározza, hogy egyedül hogyan dönt a pénzügyi befektetések terén.


Fotó: FreeDigitalPhotos