Jump to content

Nem érted a gázszámlát? Jövőre jobb lesz!

2013. 12. 05. 00:00

Minden eddiginél egyszerűbbek lesznek a közüzemi számlák januártól. Így eltűnik azok első oldaláról az összes olyan részlet, amelyeknek a megértés eddig problémát okozott. Ráadásul ezentúl ugyanúgy néz majd ki a gáz-, a villany-, a távhő-, a víz-, a szemétszállítási- és a kéményseprő-számla is.

Te is azok közé tartozol, akinek fogalma sincs, mit jelent a „szén-szerkezetátalakítási díj" a villanyszámlában, vagy miért megajoule-ban számolják a gázszámlát, ha a mérőóra köbméterben mutatja a fogyasztást? Januártól eljön a te időd!

A közüzemi számlák ugyanis az újév első napján minden eddiginél egyszerűbbé válnak. Így a szolgáltatók által küldött havi értesítők első oldalán csak a legszükségesebbek maradnak. Így ott nem találsz majd mást, mint a szolgáltató logóját, az ügyfélszolgálat elérhetőségét, az elfogyasztott mennyiséget, a fizetendő összeget, az ahhoz tartozó határidőt. Emellett megjelenik majd az is, hogy az idei díjcsökkentéseknek köszönhetően mennyit spóroltál tavalyhoz képest.

Persze azok sem maradnak hoppon, akik szeretik a számlákban rejlő részleteket böngészni, mivel azok nem tűnnek el, csupán átkerülnek a papír hátoldalára. Vagyis ugyanúgy fillérről fillére ellenőrizhető marad, hogy a szolgáltató valóban a megfelelő összeget akarja velünk kifizettetni, csupán jóval áttekinthetőbbé válnak az értesítők.

Ami még változik januártól, az az, hogy a közüzemi számlák teljesen egységessé válnak. Így teljesen ugyanolyan lesz a gáz-, villany-, távhő-, víz-, szemétszállítási- és kéményseprési számlák első oldalai.

Az értesítőket csupán a kiemelt részek színe különbözteti majd meg egymástól. Eszerint az áram korall, a gáz narancssárga, a távhő lila, a víz kék, a hulladékszállítás sötétzöld, a kéményseprés pedig citromsárga színt kapott.

Mindez persze nem jelent garanciát arra, hogy az egyes közüzemi szolgáltatók januártól minden esetben a megfelelő összeget számlázzák majd ki. Ugyanakkor a feltüntetett összeg helyességéről sokkal könnyebb lesz megbizonyosodni, hiszen az értesítők végre valóban átláthatóvá válnak. Így talán számos esetben elkerülhető majd a vita és a magyarázkodás az ügyfélszolgálatokon, amivel pedig időt nyerünk, és megkíméljük magunkat némi stressztől.


Fotó: FreeDigitalPhotos