Jump to content

Helyes döntés volt a stratégiai megállapodások megkötése

2013. 12. 05. 00:00

Helyesnek bizonyult a magyar kormány tavalyi döntése, amellyel új szintre emelte az országban működő nagyvállalatokkal való együttműködését - jelentette ki Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az eddig aláírt stratégiai megállapodásokkal minden fél nyert. A kormány stratégiai partnerévé vált 36 nagyvállalat az elmúlt időszakban mintegy 650 milliárd forint értékű új beruházást valósított meg és 5500 új munkahelyet teremtett - tette hozzá Varga Mihály. Hangsúlyozta, hogy a partnerséggel nyertek a hazai termelésüket bővítő érintett nagyvállalatok, a munkavállalók, a beszállítói feladatokat ellátó kis- és közepes vállalkozások, és nyert a magyar kormány is. Utóbbit a gazdasági növekedéssel, a foglalkoztatottság bővülésével, valamint versenyképesség javulásával magyarázta a miniszter.

"Meggyőződésem, hogy nem ismeri fel a magyar gazdaság érdekeit az, aki nem látja a nemzetközi nagyvállalatokkal való együttműködésünk előnyeit" - hangsúlyozta Varga Mihály. Emlékeztetett arra, hogy a Magyarországon jelenlévő nemzetközi nagyvállalatok adják a bruttó hozzáadott érték 25, a beruházások 27 és a teljes export 70 százalékát.

Fontos, és a kormány célkitűzéseivel is összhangban áll, hogy ezek a nagyvállalatok kiemelkedő szerepet játszanak a hazai kutatásban, fejlesztésben, innovációban - hívta fel a figyelmet a stratégiai megállapodások jelentőségére Varga Mihály. Hozzátette: a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés hajtómotorja egyaránt az innováció, ezért is örvendetes, ha egy cég a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységébe kész bevonni a magyar felsőoktatási intézményeket és kutatóközpontokat.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar kormánynak a tudáson és innováción alapuló gazdaságfejlesztés melletti kötelezettségét igazolja, hogy az elmúlt időszakban a kutatási, fejlesztési kiadások bruttó hazai termékhez mért aránya 1,3 százalék volt, ami az utóbbi 20 év legmagasabb értéke - s ezt az arányt 2020-ig 1,8 százalékra szeretnék emelni.

Varga Mihály közölte: az innovációs célra rendelkezésre álló uniós és nemzeti források minél hatékonyabb felhasználása érdekében a jövő év elejétől a Nemzetgazdasági Minisztérium dönt a pénzek elosztásáról. Így a tervek szerint 7 éven belül további 30 globális nagyvállalati kutatás-fejlesztési központ telepedik le, erősödik meg Magyarországon.

Forrás: MTI Eco

Kép: freedigitalphotos.net