Jump to content

Így változik jövőre az adózás

2013. 12. 04. 00:00

Ha új év, akkor új adószabályok. Nem lesz ez másképp jövőre sem. De mi változik 2014-ben az adózás terén? Megmutatjuk, mire számíthatunk?

Adómentes törlesztés

Az adótörvény-módosítás lehetőséget teremt a munkáltatónak arra, hogy adómentesen hozzájáruljon a munkavállaló már fennálló lakáscélú hitelének törlesztéséhez – számolt be a részletekről a PricewaterhouseCoopers Könyvvizsgáló Kft. (PwC) közleményében. Emellett azon kölcsönösszegek is adómentes juttatássá válnak, amelyeket a pénzügyi intézmények elengednek, és amelyeket nem biztosítottak ingatlanfedezettel. Nem kell kamatkedvezményből jövedelmet számolni azon kölcsönöknél sem, amelyek folyósítása a fizetésképtelen magánszemélyek fizetőképességének helyreállítását, megőrzését célozza.

Egészségügyi hozzájárulás

A javaslat megszünteti a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás költségként való elszámolásának lehetőségét az ingatlan-bérbeadásnál. Az egészségügyi szolgáltatási járulék mértéke pedig az idei havi 6660 forintról jövőre 6810 forintra emelkedik.

Külföldről származó jövedelem

Módosulnak a külföldi pénznemben megszerzett jövedelmek átváltási szabályai is. Az alkalmazandó árfolyamokat az adómegállapítási kötelezettség gyakoriságához kötik. Ha az adót havonta/negyedévente/évente kell megállapítani, a jövedelemszerzés hónapját megelőző hónap/negyedév utolsó hónap/az adóév utolsó hónap 15. napján érvényes MNB árfolyam lesz alkalmazandó.

Családi adóalap-kedvezmény

A törvényjavaslat egyik – már sokszor idézett intézkedése szerint – a családokat érintő adóalap-kedvezmény igénybe nem vett összegét a jövő évtől érvényesíteni lehet a nyugdíj- és az egészségbiztosítási járulékkal szemben is.

Munkaviszony megszűnése után

A munkaviszony megszűnése után, az annak alapján juttatott jövedelmeket 2014-től szociális hozzájárulási adó terheli.

Kiküldetés

A jelenlegi szabályozások szerint a harmadik országbeli kiküldöttek akkor mentesülnek a járulékfizetési kötelezettség alól, ha a magyarországi munkavégzésük időtartama nem haladja meg a két évet. A törvénymódosítási javaslat a 2 évnél hosszabb kiküldetések esetén is mentességet biztosít az egyéni járulékterhek megfizetése alól abban az esetben, ha a kiküldetés 2 éven túli meghosszabbítására előre nem kalkulálható okból kerül sor. A 2013. január 1-je előtt megkezdett kiküldetések esetében a 2 évet 2013. január 1-jétől kell számítani azzal, hogy leghamarabb 2015. január 1-jével keletkezik járulékfizetési kötelezettségük Magyarországon.


Fotó: FreeDigitalPhotos