Jump to content

Mivel jár a kezesség?

2013. 12. 03. 00:00

Egy barátod vagy rokonod arra kért, hogy vállalj kezességet a hiteléhez? Tudod, hogy mivel jár ez? Tisztában vagy azzal, hogy mit vállalsz, ha igent mondasz? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

A kezes az, aki vállalja, hogy ha a hitel felvevője és törlesztője nem teljesíti a kötelezettségét, akkor helyette törleszti az adósságot. Azt, hogy vállalod a kezességet, írásos szerződésben kell rögzítenetek. Ezen szerződés értelmében, ha az adós fizetésképtelenné válik, a kezestől, vagyis tőled követelhetik a törlesztés fizetését.

Ha az adós hitele megszűnik, azzal automatikusan a kezes is mentesül a további fizetés alól. Ám ha az adós időközben elhalálozna, azzal nem szűnik meg az adósság, hanem az továbböröklődik az örököseire.

Kezesség és kezesség között is van azonban különbség. Melyek a kezesség különböző fajtái? Az egyszerű kezesség esetén egészen addig meg lehet tagadni a fizetést, ameddig a követelés a kötelezettől és az olyan kezesektől, akik őt megelőzően és rá tekintet nélkül vállaltak kezességet, behajtható.

Készfizető kezesség esetén a bank közvetlenül fordulhat a készfizető kezeshez, hogy ő egyenlítse ki az adós tartozását. Ez utóbbi típus a gyakoribb, mivel hitelnyújtáskor a bankok csak ezt a fajta kezességet fogadják el. Készfizető kezesség esetén a kezes nem követelheti, hogy az adóstól vagy adóstárstól hajtsa be a bank először a hitelt.

Felelősségteljesen kell tehát döntened, amikor egy barátod vagy rokonod megkér, hogy vállald a kezességet a hiteléhez. Tudnod kell, hogy ha a hitel adósa nem tudja teljesíteni a törlesztő-részleteket, és a bank végrehajtási eljárás során igazolta, hogy az adóstól nem tudja behajtani a tartozást, a kezestől követelheti azt.

Fontos, hogy azzal is tisztában legyél, hogy kezesként nem dönthetsz a hitel fizetésének módjáról. Nem igényelheted például a jelenlegi adósmentő intézkedések egyikét sem, azt csakis az adós kérelmezheti. Megpróbálhatod meggyőzni a barátodat, rokonodat arról, hogy ezzel segíthet a saját helyzetén, de helyette nem dönthetsz.

Ha mégis arra kerül a sor, hogy az adós nem képes fizetni a hitel törlesztőrészleteit, fel kell készülnöd arra, hogy neked kell azt helyette teljesítened. Az így befizetett pénzt aztán megpróbálhatod az adóstól megtéríttetni. Remélhetőleg ehhez nem kell jogi lépéseket tenned, de jó, ha tisztában vagy azzal, hogy erre is lehetőséged nyílik.


Fotó: FreeDigitalPhotos