Jump to content

Bővül a gyerektámogatások köre

2013. 11. 27. 00:00

Bővül januártól a kisgyermekes anyákat illető támogatások köre. A járulékmentesség a munkáltatónak jön jól, míg az anyáknak a munka világába való mielőbbi visszatérését segíti a GYED-extra.

Jövő januártól ha a munkaadó olyan szülőt foglalkoztat, aki a családjában legalább három gyermeket nevel, az eddigi 2 év helyett 3 évig mentesül a teljes szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás alól. A kedvezményeket akár öt évre is érvényesítheti a munkáltató. Ezzel több mint fél millió forintot megspórolni a munkáltató a GYED-extra támogatás segítségével.

A kisgyermeket nevelő anyák is jól járnak a törvénymódosítással. Jövő januártól ismét lehetőségük nyílik arra, hogy hamarabb visszamenjenek dolgozni. 2011 óta ugyanis a törvény nem engedte az anyáknak, hogy a gyermekük egy éves kora után heti 30 óránál többet dolgozzanak, mivel ebben az esetben elestek a GYED-től. Vagyis 2011 óta a kisgyermeket nevelő anyáknak dönteniük kellett, hogy a GYED-et vagy a munkát választják. Jövő januártól azonban ez a korlátozás megszűnik, így ismét vállalhatnak munkát, és megkapják a GYES vagy GYED összegét is.

A második gyermek születését is támogatják a módosítások. Ha ugyanis az első gyermek egyéves kora után újabb gyermeket vállalnak a szülők, akkor is kedvezményekben részesülnek. Ezután ugyanis minden gyermek után külön-külön jár a GYES vagy a GYED, tehát két gyermek esetében mindkettőt megkapják a szülők.

Emellett a törvénymódosítás az anyák továbbtanulását is segíti. Jövő év januárjától ugyanis bevezetik az úgynevezett "diplomás GYED"-et, így a felsőoktatásban vagy a felsőfokú képzésben résztvevők - korábbi munkaviszony nélkül is - kaphatnak egy évig gyedet, és járhat nekik GYES is a tanulmányaik alatt.

Eddig azok a kismamák, akik a felsőoktatásban tanultak, és keresőtevékenységet nem folytattak korábban, csak GYES-t kaphattak, ennek összege pedig a mindenkori legalacsonyabb öregségi nyugdíjjal volt azonos, amely jelenleg 28 500 forint. 2014-től azonban ehhez adódik hozzá a GYED, melynek összegét úgy számolják ki, mintha a kismama minimálbéres foglalkoztatott lenne. Ez összességében nagyjából ötvenezer forintot jelent havonta.

A gyermekeseken segít a családi adókedvezmény kiterjesztése is. Jövőre ugyanis az egészségbiztosítási- és a nyugdíjjáruléknál is érvényesíthetik a kedvezményt.


Fotó: FreeDigitalPhotos