Jump to content

Megéri ma itthon a felsőoktatás?

2013. 11. 26. 00:00

Olvasóink többsége szerint megéri ma a gyermekek felsőoktatásába fektetni – derült ki legutóbbi felmérésünkből. Ugyanezt mutatják a statisztikák is: a friss diplomások átlagfizetése már alapból magasabb, mint a hazai átlagfizetés. Különösen igaz ez az informatikai, mérnöki és gazdasági diplomák esetén.

A NarancsJuice legutóbbi szavazásán arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink szerint megéri-e ma hazánkban a gyermekek felsőoktatásába fektetni. Meglepő módon a válaszadók mindössze 53,98 százaléka mondta azt, hogy érdemes erre pénzt áldozni, míg 46,02 százalék szerint jelenleg nem éri meg a felsőoktatás költségeit vállalni.

Az ellenző válaszok magas aránya talán magyarázható azzal, hogy szeptember óta az egyetemeken és a főiskolákon a korábbiaknál jóval kevesebb állami finanszírozású hely áll a tanulók rendelkezésére, vagyis a szülőknek az eddigieknél nagyobb terhet jelenthet, ha gyermeküket a felsőoktatásban szeretnék látni.

Ugyanakkor a statisztikák szerint hosszú távon megéri ebbe fektetni. Míg a Központi Statisztikai Hivatal idén január-májusra 142 700 forintos nettó hazai átlagfizetéssel számolt, addig az Educatio Nonprofit Kft. felméréséből az derült ki, hogy ugyanebben az időszakban a friss diplomás átlagbér ennél magasabb, 159 700 forint volt itthon.

Ennél nagyobb a különbség, ha a diplomát a legvonzóbb területek egyikén szerezte meg gyermekünk, ugyanis az informatikai képzést elvégzők 212 ezer, a műszaki diplomások 190 ezer, a gazdaságtudományi oklevéllel rendelkezők pedig 183 ezer forintos keresetről számoltak be. A lista másik végén a művészeti, a sporttudományi diplomával rendelkezők, valamint a pedagógus pályakezdők találhatók. Ez utóbbiak a valamivel több mint 116 ezer forintos fizetésükkel majdnem 100 ezer forinttal maradnak el a jövedelem szempontjából legjobbnak tekinthető informatikai képzési terület végzettjeitől.

Az Educatio felmérésből az is kiderült, hogy a diplomások fizetése a végzés évétől távolodva egyre növekszik. Jól látszik a foglalkoztatási helyzetükben, karrierjükben rejlő fejlődési lehetőség, tekintve, hogy a 2011-ben végzettek 147 ezer forint, a 2009-ben diplomázók 157 ezer forint, és a legtöbb éve a munkaerőpiacon lévő, 2007-ben végzett friss diplomások már 177 ezer forint átlagjövedelemmel számolhattak idén.

Vagyis ezek alapján úgy tűnik, a felsőoktatásra áldozott összegek nem vesznek el. Igaz ugyan, hogy rendkívül hosszú távú befektetésről van szó, még akkor is, ha a gyerekünk a diplomaszerzés után azonnal el tud helyezkedni, de az évek során szinte biztosan megtérül ez a pénz.


Fotó: FreeDigitalPhotos