Jump to content

3,20 százalékon az alapkamat

2013. 11. 26. 00:00

Ismét csökkentette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a jegybanki alapkamatot. A 20 bázispontos csökkentéssel 3,20 százalék a jegybanki alapkamat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően 20 bázisponttal 3,20 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot kedden. A monetáris tanács immár sorban a tizenhatodik alkalommal csökkentette a jegybanki alapkamatot.

Az előző három hónapban, augusztusban, szeptemberben és októberben is 20 bázisponttal csökkent a kamat, miután 2012 augusztusa óta 25 bázispontos volt a vágás mértéke minden hónapban. A kamatszint kevesebb mint a felére csökkent azóta, hogy 2012 augusztusában enyhítési ciklusba kezdett a jegybank, akkor 7,0 százalékon állt az irányadó ráta.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa úgy látja, hogy az inflációs és reálgazdasági kilátások alapján, az ország kockázati megítélésének figyelembevételével sor kerülhet még óvatos kamatcsökkentésre. Véleményük szerint a magyar gazdaságot számottevő kihasználatlan kapacitás jellemzi, és az inflációs nyomás tartósan mérsékelt maradhat. A kitűzött, 3 százalékos inflációs cél, azt mutatja, hogy középtávon további monetáris lazítások várhatóak. A monetáris politika mozgásterét globális pénzügyi környezet változékonysága és az ország kockázati megítélésének tartós és érdemi elmozdulása befolyásolhatja.

Forrás: MTI Eco

Kép: freedigitalphotos.net