Jump to content

Megtalált pénztárca: mit tehetsz ilyenkor?

2013. 11. 22. 00:00

Előfordult már veled, hogy ékszert, táskát vagy pénztárcát találtál? Esetleg te vesztettél el valami értékes, számodra fontos tárgyat? Tudod, hogy mit kell tenned ilyen esetben? Segítünk!

A talált tárgyak sorsát törvények rögzítik. Ha kisebb értékű tárgyat találsz, azt meg is tarthatod, ha minden tőled telhetőt megteszel azért, hogy a tulajdonost megtaláld, ám a keresés sikertelenül zárul. A nagyobb értékű tárgyakat át kell adnod az államnak, ebben az esetben viszont gyakran megtalálói díj ütheti a markodat.

Tegyük fel, hogy találtál egy pénztárcát az utcán. Mit kell tenned ilyenkor? A jogszabály szerint, ha tudod, hogy ki a tárgy tulajdonosa, azt nyolc napon belül vissza kell adnod neki. Ha nem tudod, hogy kié a tárgy, akkor azt a legközelebbi önkormányzaton (esetleg rendőrségen) kell leadnod, és nyilatkoznod kell arról, hogy meg szeretnéd-e tartani, ha a tulajdonosa nem jön érte. A pénztárca gazdájának három hónapja van arra, hogy jelentkezzen érte. Ha ez idő alatt nem találják meg a tulajdonosát, a becsületes megtalálóé lehet a tárgy, és egy év elteltével a teljes tulajdonjog az övé lesz.

De mi van akkor, ha a pénztárcát buszon vagy kávézóban találtad? A törvény szerint, ha a tárgyat a közönség számára nyitva álló hivatali, vállalati épületben, vagy közlekedési eszközön találtad, akkor az ott dolgozó alkalmazottaknak kell azt átadnod.

Mi történik akkor, ha nagyobb értékű tárgyat találsz? Ugyanezt az eljárást kell követned ebben az esetben is, ám ilyenkor nem számíthatsz arra, hogy idővel a te tulajdonodba kerül a tárgy. Az értékesebb tárgyak ugyanis, ha nem jelentkezik érte a tulajdonosa, az államra száll, és csak akkor lehet a tiéd, ha az állam nem tart rá igényt. Nem kell azonban ebben az esetben sem elkeseredned: nagyobb értéknél megtalálói díjat kaphatsz, ami muzeális értékű dolgoknál akár több százezer vagy milliós nagyságrendű is lehet. Ez utóbbival, vagyis a muzeális értékű tárgyakkal különben sem szabad kockáztatni: a jogtalan elsajátítás bűncselekménynek számít, amelyet akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetnek.

Visszatérve a kisebb értékű talált tárgyakra: ma már számos internetes oldal létezik, amely kifejezetten a talált tárgyak gazdáinak felkutatására jött létre. Emellett érdemes lehet valamelyik népszerű közösségi oldalon is keresésbe kezdened – elég, ha egy bejegyzésben leírod, hogy találtál egy pénztárcát, és megkéred a barátaidat, hogy osszák az ismerőseikkel a bejegyzésedet. Ezután pedig nincs más dolgod, mint hogy várod a tulajdonos jelentkezését. Kérd meg, hogy írja le, hogy néz ki az elvesztett pénztárcája! Ha pontosan el tudja mondani, hogy hogy néz ki, akkor nyugodtan átadhatod neki, biztos lehetsz benne, hogy a valódi tulajdonost találtad meg.

Fotó: FreeDigitalPhotos