Jump to content

Tartható a 3 százalék alatti hiánycél

2013. 11. 21. 00:00

Az államháztartásban az első tízhavi hiányteljesülés összességében megfelel a nemzetgazdasági tárca várakozásainak, azaz a 3 százalék alatti hiánycél tartható - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésért felelős helyettes államtitkára a tárca csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Banai Péter Benő elmondta: a gazdálkodó szervezetek befizetéseinél a korábban, a feltételezetthez képest kevesebb, kata, kiva hatálya alá bejelentkező adózó miatt lényeges elmaradást lehetett tapasztalni, azonban egyéb bevételeknél (például szocho) jóval magasabb teljesülés várható.

Az áfa elmaradásával már a konvergenciaprogram elkészítésekor is számolt a tárca. Az elmaradás elsődleges oka a tervezettnél jóval kisebb infláció, mely a gazdaság egésze számára előnyös, "így összességében az első 10 havi teljesülés megfelel várakozásainknak, azaz a 3 százalék alatti hiánycél tartható" - közölte írásos válaszában Banai Péter Benő.

A helyettes államtitkár a jövő évi önkormányzati konszolidációs kiadásokról szóló kérdésre, és Lázár János államtitkár erre vonatkozó bejelentésére utalva azt írta, hogy a települési önkormányzatok fennmaradt adósságát - a kormány döntésével, Lázár János államtitkár bejelentésével összhangban - 2014 elején a kormány teljes egészében konszolidálja.

Az adósságrendezés a kisebb összegű adósságelemek tekintetében - hasonlóan a korábbi gyakorlathoz - előtörlesztéssel valósul meg. Az előtörlesztendő összeg a 2014. évi költségvetési tervezetben kiadásként jelenik meg (ez 60 milliárd forintos plusz kiadási tétel), míg a fennmaradó összeget a kormány átvállalja. Ez utóbbi tranzakció az államháztartási törvény értelmében közvetlenül nem érinti a központi költségvetés számait. Így a központi költségvetés egyenlege - az önkormányzati adósságrendezés eredményeként - 60 milliárd forinttal romlik, míg a helyi önkormányzatok egyenlege ugyanekkora összeggel javul. Az államháztartás egésze szempontjából a hiánycél nem változik - írta Banai Péter Benő.

Arra a kérdésre, hogy - tekintettel arra, hogy a szerdai állapot szerint 220 darab pénztárgépet kötöttek be a NAV-hoz - a kormány az idén számol-e még pluszbevétellel az áfa tekintetében, és ha igen, mekkora ez az összeg, azt válaszolta: az első nagyobb, online kapcsolatra képes pénztárgépek már megérkeztek, a beüzemelésük folyamatos. Kifejtette: a nemzetközi példák alapján azokban az országokban, ahol a pénztárgépek manipulálását kizáró intézkedéseket vezettek be, már a bevezetés évében érezhetően visszaszorult a feketegazdaság, az érintett adózók esetében lényegesen megugrott a forgalom.

"Bízom abban, hogy Magyarország sem lesz kivétel, azaz reális esély van arra, hogy a jövőben komoly pluszbevétel jelenik meg a költségvetésben. Az adóhatóság adatai is bizakodásra adnak okot, az új szabályok bejelentése óta egyes gazdasági ágazatokban látványosan emelkedett a legális forgalom, amelyet részben az okozhatott, hogy a későbbi adóhatósági ellenőrzéstől tartva számos kereskedő a korábbihoz képest már most is többször ad nyugtát" - írta az NGM helyettes államtitkára.

Itt sem szabad megfeledkezni arról, hogy az átállás mielőbbi megvalósulása döntő részben külső szereplőkön múlik, de a forgalmi adatok alapján az idén legalább 20 milliárd forint pluszbevétellel mindenképpen számol a tárca - tette hozzá Banai Péter Benő az online tájékoztatón.

Forrás: MTI Eco

Kép: freedigitalphotos.net