Jump to content

A családok többsége nem bírná egy hónapnál tovább

2013. 11. 21. 00:00

Minden ötödik magyar felnőtt csupán egy hétig, míg további 41 százalék egy hónapig tudná eltartani a családját tartalékaiból, ha elveszítené az állását – derült ki egy friss kutatásából.

A Generali felmérési eredményei szerint már rövidtávon kilátástalan anyagi helyzetbe hozná a magyar munkavállalók többségét, ha hirtelen elveszítenék a munkájukat, és ezzel a rendszeres bevételüket. Eszerint a válaszadók húsz százaléka mindössze egy hétig tudná fenntartani magát és családját, amennyiben valamilyen okból hirtelen elveszítené az állását.

A legtöbben – 41 százalék – pedig maximum egy hónapig tudnák finanszírozni az életüket. Ez azt jelenti, hogy a válaszadók több mint 60 százaléka legfeljebb egy havi, de sokan közülük csak egy heti pénzügyi tartalékkal rendelkezik. A megkérdezetteknek mindössze 9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy évig meg tudna élni a tartalékaiból.

A kutatásból az is kiderült, hogy a nők és a községekben élők különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak, hiszen mindkét csoportban 25-25 százalék azok aránya, akik csak néhány napra elegendő félretett pénzzel rendelkeznek.

A szakértők véleménye szerint nagyon lényeges, hogy minden eshetőségre felkészülve több havi tartalékkal rendelkezzünk. A legjobb, ha akkora anyagi tartalékot halmozunk fel, ami fél évig minden szükséges anyagi kiadást biztosít a magunk és a családunk számára, ha hirtelen elveszítenénk a munkánkat, és nem jutnánk további bevételhez egy időre.

A félretett pénzt érdemes többféle megtakarítási formában elhelyezni: a hosszú távú befektetések abban segítenek, hogy a jövő anyagi biztonságát létrehozzák, míg a bankszámlán gyűlő pénz a hirtelen felmerülő problémákra biztosíthat megoldást. Emellett érdemes lehet például bankbetétben lekötni a pénzünk egy részét, ez ugyanis olyan megtakarítási forma, amely könnyen és gyorsan pénzre váltható, ha azonban nincs rá szükség, nagyobb kamatot hozhat, mint ha csak a bankszámlánkon tartanánk a pénzünket.

Pénzügyi tartalékot persze sokunknak nehéz létrehoznunk, a számlák és a napi, illetve a váratlan kiadásoknak köszönhetően gyorsan elfogy a fizetésünk. Fontos azonban, hogy lehetőségeinkhez mérten mindent megtegyünk a pénzügyi tartalék létrehozásáért. A megtakarítás ugyanis olyan biztonságérzetet ad, amely pótolhatatlan.


Fotó: FreeDigitalPhotos