Jump to content

Minél többet dolgozunk, annál kevesebbet keresünk

2013. 11. 20. 00:00

Hiába dolgoznak sok országban kevesebbet, mint húsz évvel ezelőtt, a dolgozók teljesítménye nem romlott azóta – derül ki a The Economist cikkéből. Az adatok szerint azoknak az országoknak vannak nehézségeik, ahol az emberek a legtöbbet dolgoznak.

A vizsgálat során azt elemezték, hogy az egyes fejlett OECD-tagországokban az alkalmazottak mennyi időt töltöttek munkával 1990-ben és napjainkban. Az adatok elemzése után arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy noha ma kevesebb időt töltünk munkával, mint 1990-ben, azt hatékonyabban végezzük. A hatékonyabb munkával pedig a magasabb fizetés is együtt jár.

Az adatok elemzéséből az is kiderült, hogy a görögök az egyik legtöbbet dolgozó – legtöbb munkaórával rendelkező – nemzet a vizsgált országok közül, mivel átlagosan több mint 2000 órát töltenek munkával egy évben. Ezzel kiérdemelték a második helyet a vizsgált OECD-országok sorában. Ugyanakkor a németek mindössze 1400 órát dolgoznak évente, igaz, 70 százalékkal nagyobb hatékonysággal.

Az OECD-országok közül a dél-koreai munkavállalók dolgoznak a legtöbbet, de már ők is jóval kevesebbet, mint amennyit 1990-ben. A németek mellett a dánok, a norvégok és a hollandok is 1400 órát dolgoztak átlagosan 2012-ben. Magyarország az adatok szerint a harmadik helyen álló Izrael mögött, a negyedik legtöbbet dolgozó országként szerepel. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a statisztika kizárólag a munkavállalók munkaidejét vizsgálja, vagyis a munkanélküliség mértéke nem módosítja az értékeket.

Kérdés az, hogy a nagyobb fizetés nagyobb munkakedvet okoz-e. A magasabb bér egyfelől segít, hogy több időt töltsünk pihenéssel, másfelől több pénz áll a rendelkezésünkre a pihenés során például az utazásra. Egyes kutatók szerint azonban a magasabb bevétel nem ösztönöz jobb teljesítményre, sőt, bizonyos esetben éppen a munka csökkenését eredményezheti.

Az adatokból kitűnik, hogy noha a vizsgált nemzetek közül a németek, a hollandok, a dánok és a norvégok töltenek a legkevesebb időt munkával, mindannyian a világ leggazdagabb nemzetei között vannak. Ebből az összefüggésből a The Economist munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy fordított összefüggés figyelhető meg az OECD-országokban a ledolgozott órák száma és a hatékonyság között. Ez azt jelenti, hogy korántsem az a fontos, hogy mennyi időt tölt valaki munkával, hanem az, hogy mindezt mennyire hatékonyan teszi.


Fotó: FreeDigitalPhotos