Jump to content

9,5 milliárdos bírságot kaptak a bankok

2013. 11. 20. 00:00

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tizenegy pénzintézetre összesen 9,488 milliárd forint összegű bírságot szabott ki a végtörlesztés korlátozására irányuló összehangolt magatartás miatt. Az OTP Bank és az MKB Bank bírósághoz fordul a határozat miatt, az Erste Bank Hungary Zrt. és a K&H Bank még vizsgálja az ügyet, a bankszövetség nem kommentálja a döntést.

A GVH megállapította, hogy a végtörlesztési lehetőség hatályba lépése előtt néhány nappal - 2011. szeptember 22. után - a magyar lakossági bankpiacon több vezető pénzintézet egymással közel azonos időpontban jelentős mértékben, 0,5-2 százalékponttal megemelte lakossági jelzáloghiteleinek kamatát, illetve magasabb kamatú új terméket vezetett be. A versenyhivatal a rendelkezésére álló információk, különösen okirati bizonyítékok alapján (e-mail levelezések, belső feljegyzések) megállapította, hogy az érintett pénzintézetek egységes, átfogó terv keretében a hitelkiváltás intenzitásának csökkentése és a rögzített árfolyamú végtörlesztések visszafogása érdekében összehangolták magatartásukat.

A GVH az OTP-t több mint 3,9 milliárd forintra bírságolta, az Erste 1,7 milliárd forintos, a Kereskedelmi és Hitelbank 983,3 milliós, a CIB Bank 835,4 milliós, az MKB 783 milliós, a Raiffeisen 583,6 milliós, az UniCredit 306,3 milliós, az UCB Ingatlanhitel Zrt. 63,2 milliós, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank 1 millió forintos, a Citibank pedig 800 ezer forintos bírságot kapott. A GVH jogsértőnek minősítette az FHB Jelzálogbank magatartását is, vele szemben azonban mellőzte a bírság kiszabását, egyrészt, mert az FHB passzív résztvevője volt a kartellnak, másrészt, mert az FHB-t a többiektől eltérően eddig nem marasztalta el hasonló jogsértés miatt.

Az OTP Bank nem követte el a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa által terhére rótt cselekményeket, ezért a bírósághoz fordul - közölte a pénzintézet az MTI érdeklődésére szerdán. A kiszabott bírságot a törvényi előírásoknak megfelelően befizeti, ugyanakkor a bírság összegét is aránytalanul magasnak és diszkriminatívnak tartja, mivel az összes bírság több mint 40 százalékát rótták ki rá, miközben részesedése a devizaalapú hitelezésből nem éri el a 20 százalékot.

Bírósághoz fordul az MKB Bank is annak érdekében, hogy kiderüljön: jogszerűen járt el a végtörlesztések előkészítésében és lebonyolításában - tájékoztatta a hitelintézet az MTI-t. Hozzáfűzte: az MKB piaci részesedéséhez és a banki átlaghoz képest is jóval nagyobb részarányt vállalt a végtörlesztésből. A Kereskedelmi és Hitelbank Zrt. (K&H) tanulmányozza a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntését, és később dönt annak esetleges bíróság előtti megtámadásáról. Az Erste Bank is vizsgálja a versenyhivatal döntésével kapcsolatos, közel 100 oldalas határozatot, az esetleges jogi lépésekről később döntenek. Az MTI az üggyel kapcsolatban megkereste a Magyar Bankszövetséget is, a szervezet nem kívánta kommentálni a versenyhivatal döntését. A GVH 2011. november 23-án indított vizsgálatot hét magyarországi pénzintézetnél a lakossági jelzáloghitelek kamatának egy időben végrehajtott emelése miatt.

Az egyszeri végtörlesztési lehetőség 2012 februárjában zárult. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) adatai szerint a rendelkezésre álló öt hónap alatt összesen 169 256 devizahiteles törlesztette 1354 milliárd forint értékű devizahitelét fix árfolyamon. A lakosság a 2011. szeptember végén még 5600 milliárd forint jelzálogfedezetű devizahitel állományának forintban számítva valamivel több, mint 24 százalékát, devizában számítva 23,3 százalékát törlesztette kedvezményes árfolyamon.

A kiváltó forinthitelek a megvalósult végtörlesztések mintegy harmadát finanszírozták, az ügyfelek 69 százaléka más forrásból - például pénzügyi megtakarításaiból - végtörlesztette devizatartozását. A végtörlesztések piaci árfolyamon mintegy 1354,4 milliárd forintot tettek ki, azonban az ügyfeleknek fix árfolyamon ebből csak mintegy 984,2 milliárd forintot kellett kifizetniük. A végtörlesztési konstrukció összességében 370 milliárd forint bruttó veszteséget okozott a hitelezőknek.

Forrás: MTI Eco

Kép: freedigitalphotos.net