Jump to content

Munkanélküliség, közmunka: mik a lehetőségeid?

2013. 11. 15. 00:00

Tudod, hogy mi történne veled, ha elveszítenéd a munkádat? Tudod, hogy hova kell menned és mit kell tenned, hogy az állami segítséget igénybe vehesd, vagy mikor kell közmunkát vállalnod? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

Munkanélküli segélyt az kaphat, aki az állás elvesztése előtti 3 évben összesen legalább 360 napot dolgozott. Az állami segély legalább 36, legfeljebb 90 napig jár. Hogy pontosan meddig, az attól függ, hogy mennyi ideig volt munkaviszonyod. A munkanélküli segély nagysága pedig részben a keresetedtől függ, ám nagysága nem lehet magasabb, mint a minimálbér.

Ha ez idő alatt nem találsz új munkát, az önkormányzat dönt arról – főként szociális alapon –, hogy biztosít-e a számodra foglalkoztatást helyettesítő támogatást. Ennek nagysága 22800 forint havonta, és akár évekig is kaphatod, ha évente legalább 30 napig van munkaviszonyod.

Ha az önkormányzat úgy ítéli meg, hogy nem vagy rászorulva a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra, akkor regisztrált munkanélküli maradsz ugyan, de támogatást ezután nem kapsz. Rendszeresen fel kell keresned a munkaügyi központot, ahol álláslehetőségeket kaphatsz, vagy továbbképzésen vehetsz részt.

A regisztrált munkanélküliek egy részét közmunkásként alkalmazzák. A közmunka jellege attól függ, hogy melyik önkormányzatnak milyen munkára van szüksége és lehetősége. A közmunkásként való alkalmazás minimum 30 napra szól, és a juttatásnak el kell érnie a minimálbért, részmunkaidő esetén pedig az öregségi nyugdíj legkisebb összegét. Közmunka lehet a hólapátolás, az utcatakarítás, a parkgondozás, de az egészségügyi és oktatási intézmények is egyre gyakrabban alkalmaznak álláskeresőket. Végezhető ápolási asszisztensi, kórházi kisegítői, idősgondozói vagy pedagógus asszisztensi feladatkör – attól függően, hogy milyen végzettséggel rendelkezik a munkakereső.

Sőt, legújabban kulturális területen is alkalmazhatóak közmunkások. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának égisze alatt működő Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) és a Belügyminisztérium november 1-jén kulturális közfoglalkoztatási programot indított. A program április 30-án zárul, és a fél év alatt körülbelül négyezer embert alkalmaznak közművelődési intézményekben, civil szervezeteknél, könyvtárakban, múzeumokban, történelmi egyházaknál és önkormányzatoknál.

Az úgynevezett „értékteremtő közmunka" minden esetben nyolcórás állást jelent, és azok pályázhatnak akik, legalább érettségivel rendelkező álláskeresők. A programban alkalmazott közmunkások és asszisztensek jövedelme bruttó 96 800, a koordinátoroké 106 480 forint. A résztvevők 40 órás képzésen is részt vesznek, amelyen mindenekelőtt a kapcsolatteremtéshez szükséges kommunikációs ismereteket, készségeket igyekeznek elsajátítani.

A programmal a korábban bezárt művelődési házakat kívánják újraéleszteni, a helyi kulturális és közösségi programok szervezését szeretnék ösztönözni. A közmunkásokat kulturális célú kiadványok szerkesztésébe is szeretnék bevonni, de segítséget jelenthetnek akár múzeumpedagógiai foglalkozások megrendezésében is.


Fotó: FreeDigitalPhotos