Jump to content

Kedvezők a kilátások az ipari termelésben az elemzők szerint

2013. 11. 15. 00:00

Kedvezőek az ipari termelés további kilátásai az MTI által megkérdezett elemzők szerint. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelte, hogy a kormány újraiparosítási politikájának eredményeként Magyarország európai uniós összehasonlításban is az élenjárók között szerepel.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt adatai szerint szeptemberben az ipari termelés 5,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index 3,1 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelés szeptemberben 1,8 százalékkal nőtt. A termelés az év első kilenc hónapjában az egy évvel ezelőtti szintet érte el. Az adatok megegyeznek az előzetesen közölt számokkal.

Balatoni András, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte: az exporton kívül szeptemberben a belföldi értékesítés is bővülni tudott 5 százalékkal az előző év azonos időszakához képest, ami a belső felhasználás, a fogyasztás és beruházás emelkedését jelzi. Szeptemberben az új rendelések volumene több mint 30 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a belföldi rendelések növekedése elérte a 34,3 százalékot. Összességében a hó végi rendelésállomány csaknem 25 százalékkal volt magasabb a tavaly szeptemberben regisztrált szintnél, ami az ipari termelés további felfutását vetíti előre - közölte az elemző. A növekedés ágazati struktúrájában szerinte sincs meglepetés, a járműgyártás hajtja a feldolgozóipari bővülést. A számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása alág termelése elérte a mélypontját, és a rendelésállomány alapján itt is fordulatra számít az elemző.

Balatoni András szerint az ipar növekedése az idei év egészében elérheti, illetve meg is haladhatja a 2 százalékot. Az elemző szintén hozzátette: jelentős kockázatot hordoz az előrejelzésben, hogy az idén is lesznek-e év végi gyárleállások. A jelenség a 2009-es válságot követően vált általánossá, de az ipari termékek iránt megnyilvánuló növekvő kereslet szigorúbb munkarendet követelhet meg a vállalatoktól. Ebben az esetben az ágazat éves növekedése megközelítheti a 2,6 százalékot is, az év utolsó hónapjában pedig kétszámjegyű bővülést regisztrálhatunk majd - fogalmazott.

A NGM közlése szerint kiugró mértékben növekedett a hazai ipar, szeptemberben is folytatódott Magyarország ipari teljesítményének több hónapja tartó növekedése. A tárca ismertette: az Eurostat adatai alapján Magyarország az élmezőnyben szerepel az EU28 tagországok ipari teljesítményének szezonálisan kiigazított havi és a munkanappal kiigazított éves összehasonlításában is.

Az EU huszonnyolc tagállamából csak Írország, Románia, Szlovákia és Lengyelország ért el magasabb értéket az Európai Unióban, míg az EU-28-ban 1,2 százalékos, az eurózóna területén 1,1 százalékos volt az ipar bővülése éves alapon. Az előző hónaphoz képest Magyarország a harmadik legnagyobb mértékű ipari termelésnövekedést tudta felmutatni, az EU egészére nézve 0,2 százalékos, az eurózónában pedig 0,5 százalékos ipari termelés visszaeséssel szemben.

Az ipari termelés folyamatos növekedése illeszkedik a kormány törekvéséhez, amely a termelőszektor megerősítésével, aktív iparpolitikával kívánja a magyar gazdaság jó teljesítményét tartósan fenntartani - olvasható az NGM közleményében.

Forrás: MTI Eco

Kép: freedigitalphotos.net