Jump to content

Hogyan kerülhetsz le a BAR-listáról?

2013. 11. 14. 00:00

Mi van, ha a neved a banki adóslistán szerepel? Hogyan tudhatod meg, hogy szerepel-e a neved a listán? Hogyan kerülhetsz le róla? Íme a legfontosabb tudnivalók!

A BAR-lista, vagyis a banki adóslista azoknak a nevét és adatait tartalmazza, akik banki hitellel rendelkeznek, és a törlesztő-részletek fizetésében elmaradtak. Ha valakinek a neve szerepel a banki adóslistán, akkor nehezebben juthat újabb hitelhez: bizonyítania kell, hogy megbízható adós, aki rendszeresen törleszti a tartozását.

Bármelyik pénzügyi intézményben lehetőséged van arra, hogy lekérdezd, milyen adatokat tárolnak rólad a Központi Hitelinformációs Rendszerben. Ebben a rendszerben tartják nyilván a rossz és a jó adósok neveit – természetesen külön listán –, valamint az egyes pénzügyi szolgáltatást igénybe vevők adatait is: a befektetési hitellel, az értékpapír-kölcsönzéssel, a kereskedelmi kölcsönszerződéssel, és a hallgatói hitelekkel rendelkezők adatait.

Ahhoz, hogy megtudd, a neved mely listán olvasható, abban a pénzügyi intézményben, amelynek az ügyfele vagy, ki kell töltened egy nyomtatványt, ezzel tudod jelezni, hogy szeretnéd megtudni a saját adataidat. Évente egyszer ingyenesen lekérdezheted a rólad nyilvántartott adatokat. Az adatokat az adott pénzügyi intézetbe küldik, zárt borítékban, amelyet a bankban adnak neked. Itt szerepel minden, a rendszerben nyilvántartott, a hiteledre vonatkozó adat.

Mit tehetsz, ha megkérdezted az adataidat, és a neved a BAR-listán szerepel? Első lépésként ellenőrizned kell, hogy a rólad és a hiteledről tárolt adatok helyesek-e. Ha úgy látod, hogy jogtalanul került fel a neved, vagy ha a rólad nyilvántartott adatok nem helyesek, azok módosítását abban a bankban kell kérned, amelynek az ügyfele vagy.

Ha az adatok pontosságáról meggyőződtél, akkor második lépésként azt kell megnézed, hogy milyen tartozás szerepel a neved mellett. Nézd meg, hogy mikor keletkezett, és mekkora összegről van szó! Próbáld meg minél hamarabb rendezni az elmaradásodat, mert csak így van lehetőséged lekerülni a BAR-listáról.

Ha sikerült rendezned az elmaradásodat, és elmaradt tartozás már nem szerepel a neved mellett, akkor az aktív státusz - amelyben eddig volt a neved a listán - most passzívvá válik. Az elkövetkező egy évben így fog szerepelni a neved, így már bizonyos esetekben van lehetőséged újabb hitel igénylésére, míg aktív státuszban ez nem lehetséges. Egy év után pedig, ha nem keletkezik újabb tartozásod, törlődik a neved a BAR-listából.


Fotó: FreeDigitalPhotos