Jump to content

Nem tartjuk befektetésnek a lottót

2013. 11. 13. 00:00

Alig akad olyan, aki befektetésként tekintene a szerencsejátékokra – derült ki felmérésünkből. Pedig tulajdonképpen ez is egy megtakarítási forma, amely ugyan a legkockázatosabbnak számít. Azonban nem érezzük annyira veszélyesnek, mert mindig csak kis összeget veszítünk rajta.

A NarancsJuice legutóbb arra volt kíváncsi, hogy olvasóink mennyire tartják befektetésnek a szerencsejátékokat. A válasz meglehetősen egyértelmű: a szavazók 84,16 százaléka egyáltalán nem tartja annak, míg mindössze 15,84 százalék volt az, aki egyfajta befektetésként kezeli a szerencsejátékot.

Ha megtakarítási formaként tekintünk rá, akkor a szerencsejáték a leginkább rizikós befektetés. A nyerési esély sokkal kisebb, mint például a tőzsdén. Mégis a tőzsdét az emberek veszélyesebb terepnek tartják, mint mondjuk a lottót. Ennek magyarázata az lehet, hogy míg a részvénypiacokon egyszerre nagyobb összeget kockáztatunk, addig a szerencsejátékos szelvények ára nem vág minket földhöz hetente.

A szerencsejáték mellett szól az is, hogy az élvezetet okoz, míg egy valódi befektetés, amely kockázatokkal jár, inkább csak folyamatos feszültséget ad. Például a lottó sorsolást ritkán „izgulja" végig az ember, hiszen a nyerés lehetősége annyira kicsi, hogy az esélytelenek nyugalmával figyelhetjük a heti nyerőszámokat.

Közgazdászok szerint az emberek nagyon nehezen tesznek különbséget aközött, hogy valaminek nem túl nagy a valószínűsége, vagy hogy gyakorlatilag nem sikerülhet. Így valószínűbb, hogy egy olyan szerencsejátékra fizetnénk be 100 forintot, ahol ugyan a nyerési esély szinte nulla, de az elvihető fődíj egymillió forint, minthogy egy olyanra, ahol csak 1000 forintot nyerhetünk, de az esély tíz az egyhez.

Az, hogy sokszor a szerencsejátékot választjuk megtakarítás helyett, a médiának is köszönhető, ahol jó pár alkalommal találkozunk lottó nyertesekkel, akiknek a hirtelen jött pénz – pozitív vagy negatív értelemben – teljesen megváltoztatta az életét. Ezáltal pedig számunkra úgy tűnik, mint a nyerés nem is lenne annyira ritka, mint amennyire valójában az.


Fotó: FreeDigitalPhotos